Smanjite rizik od nastanka raka za 40%!

Smanjite rizik od nastanka raka za 40%!

Smanjite rizik od nastanka raka za 40%!
  • Objavljeno: Nedjelja, 07.02.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Diljem svijeta više od 8 milijuna ljudi godišnje umire od raka. Iako su srčane bolesti još uvijek vodeći uzročnik smrti, broj oboljelih od raka se iz godine u godinu povećava. Stručnjaci procjenjuju da će do 2030. godine rak biti vodeći uzročnik smrti. Iako znanstvenici još uvijek nisu sigurni koji je točan razlog nastajanja kancerogenih stanica, dosadašnja istraživanja su pokazala da usvajanjem određenih navika možete smanjiti rizik od nastanka raka za čak 40%.

Prestanite pušiti

Pušenje povećava rizik od nastanka raka pluća, usne šupljine, mokraćnog mjehura, bubrega, jetre, želuca, debelog crijeva, rektuma i vrata maternice. Prestanak pušenja je najznačajniji korak u prevenciji raka.

Što trebate znati o prestanku pušenja?

Održavajte zdravu tjelesnu težinu

Istraživanja su pokazala da pretilost može povećati rizik od nastanka raka za čak 30%. Održavanjem zdrave tjelesne težine možete smanjiti rizik od nastanka raka dojke, debelog crijeva, maternice, bubrega i jednjaka.

Redovito vježbajte

Prekomjerno sjedenje povećava rizik od nastanka pretilosti, što u konačnici povećava rizik od nastanka raka. Povećanjem fizičke aktivnosti možete smanjiti rizik od nastanka raka za 30 do 40%. Tjelovježba se naročito pokazala učinkovitom u prevenciji raka debelog crijeva, dojke, pluća i gušterače.

Smanjite unos alkohola

Prekomjeran unos alkohola je povezan s povećanim rizikom od nastanka raka usne šupljine, jednjaka, debelog crijeva, dojke i jetre.

Saznajte koje namirnice su najbolji mogući borci protiv raka!

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti