Tko najčešće spava popodne?

Tko najčešće spava popodne?

Tko najčešće spava popodne?
  • Objavljeno: Četvrtak, 12.03.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Pretilost i depresija povećavaju vjerojatnost da ćete biti pospani tijekom dana, ustanovili su američki znanstvenici  sa Sveučilišta Penn State.

"Iako se manjak kvalitetnog sna tijekom noći najčešće povezuje s pretjeranom pospanošću tijekom dana, mi smo otkrili da su depresija i pretilost ipak veći uzročnici dnevne pospanosti", izjavio je prof. Alexandros Vgontzas, koji je zajedno sa svojim stručnim timom proveo čak 3 istraživanja o uzrocima dnevne pospanosti.

Dobra vijest je da ukoliko smršavite i riješite se viška kilograma, potreba  za popodnevnim spavanjem će postati manja.

U prvom istraživanju je sudjelovalo 1.173 odraslih koji nisu imali problema s pretjeranom pospanošću tijekom dana. Znanstvenici su svakom sudioniku redovito mjerili BMI (indeks tjelesne mase), kao i sveukupno zdravlje, uključujući krvni tlak i sklonost depresiji, i to u razdoblju od 7 godina.

Također su provjerili imaju li poremećaj tijekom spavanja, apneju, koja uzrokuje povremeni prestanak disanja tijekom noći.

Apneja i loša kvaliteta sna se najčešće povezuju s pretjeranom pospanošću tijekom dana.  

Drugo istraživanje je pokazalo da osobe koje su pretile manje kvalitetno spavaju tijekom noći, zbog čega nastaje potreba za spavanjem tijekom dana, koje dodatno povećava rizik od debljanja.

U trećem istraživanju sudjelovalo 103 muškaraca i žena, znanstvanici su ih tijekom spavanja pratili laboratorijskim uređajima koji prepoznaju aktivnost dijelova mozga odgovornih za depresiju.

Osobe koje su pokazale znakove depresije spavale su 8 do 10 sati tijekom noći, a bez obzira na dovoljnu količinu sna, imale su značajnu potrebu za spavanjem tijekom dana.

Ovo istraživanje pokazuje da fizičko i psihičko zdravlje značajno utječe na kvalitetu sna. Znanstvenici savjetuju se sve osobe koje učestalo osjećaju pospanost tijekom dana obrate svome liječniku koji koji će ih savjetovati.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti