Trač na radnom mjestu

Trač na radnom mjestu

Trač na radnom mjestu
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 02.11.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Studija znanstvenika sa Sveučilišta Indiana u SAD-u otkriva postojanje suptilnih načina na koje se ljude koji su predmetom trača negativno procjenjuje tijekom službenih sastanaka na radnom mjestu.

"Kad se nalazite na poslovnom sastanku, budite pažljivi kada razgovor krene u neformalnom tonu i biva usmjeren ka ljudima koji nisu prisutni. Budite svjesni da se tada radi o obliku politiziranja koji može biti oružje za potkopavanje neprisutnih suradnika", savjetuje Tim Hallett, jedan od autora studije.

Nova je studija nastala na osnovu dvogodišnjeg proučavanja politike rada jedne gradske osnovne škole u SAD-u. Tijekom istraživanja, škola je prolazila kroz period tranzicije u kojemu je nova osoba stupila na položaj ravnateljice. Pri tome su odnosi između učitelja slabili te, kad su zaposlenici bili neuspješni u izražavanju svojih nezadovoljstava preko službenih kanala, podlijegali su tračanju.

Istraživanje se u početku nije baziralo na proučavanju trača, no znanstvenici  su vrlo brzo ustanovili da je u dotičnoj školi trač osoblju važno sredstvo komunikacije na sastacima.

Znanstvenici su bili prisutni na sastancima i u učionicama, imali su pristup radnom mjestu administrativnih službenika i zbornicama te profesorskim kabinetima. Uz redovite razgovore s učiteljima i službenicima, znanstvenici su snimili i 13 sastanaka koje su vodili učitelji. Svi su se sastanci smatrali formalnima, a razina formalnosti varirala je u ovisnosti o prisustvu školskih administrativnih službenika.

13 je sastanaka u prosjeku trajalo 40 minuta, tijekom kojih je Hallet zabilježio 25 epizoda tračanja koje su se odvijale tijekom službenog dijela sastanka. Uz pomoć snimljenog materijala, istraživači su promatrali dinamiku razvoja trača, koja je često uključivala suptilne razlike u taktiziranju koje bi se teško mogle pisano zabilježiti.

Rezultati istraživanja otkrivaju određene sličnosti i razlike tračanja u službenom i neslužbenom okruženju. Obje vrste trača gotovo su u svim slučajevima negativne prirode, no neformalni trač direktniji je od formalnoga. Jednom kad neformalni trač započne, kritike gotovo uvijek i nastavljaju u negativnom tonu, no kraćeg su trajanja od formalnog trača, koji pak češće uključuje i prikrivene kritike.

Studija je objavljena u časopisu Journal of Contemporary Ethnography.

 

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti