Trputac pomaže kod prestanka pušenja

Trputac pomaže kod prestanka pušenja

Trputac pomaže kod prestanka pušenja
  • Objavljeno: Srijeda, 22.02.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Postoje mnogi razlogi zbog kojih treba prestati pušiti, ali nažalost postoji znatno manje načina kojima bi se to moglo ostvariti.

Znanstvenici su otkrili da trputac pomaže kod smanjenja želje za cigaretama. To je jedan od glavnih razloga zbog čega se koristi kao sastojak u proizvodima za prestanak pušenja.

Trputac je biljka koja raste na gotovo svim zelenim površinama. Osim što smanjuje želju za cigaretama, također sprječava nastanak upale pluća te pomaže kod čišćenja pluća. Dostupan je kao čaj, ekstrakt, sprej za prestanak pušenja ili kao sušena biljka u mnogim trgovinama zdrave  hrane.

Listovi trputca su izrazito zdravi, sadrže vitamine C i K, provitamin A, limunsku kiselinu i kalij. Mogu se jesti sirovi, odnosno kao salata ili pak kao dodatak jelima.

Ako se odlučite na ovaj način prestati s pušenjem, jednostavno skuhajte čaj od trputca najmanje 10 minuta prije nego što ćete zapaliti. Kada zapalite osjetit ćete da ni ne možete ispušiti čitavu cigaretu. Vaša želja za cigaretama će biti znatno manja.

Trputac se također koristi u aleternativnoj medicini kako bi se smanjile bronhijalne poteškoće, upale grla, iritacije pluća, kašalj, bubrežne infekcije, giht i poteškoće s probavom.

Jedno istraživanje je pokazalo da trputac može pomoći kod zaustavljanja krvarenja iz manjih rana te ima da ima antibiotsko djelovanje.

Ukoliko se odlučite za ekstrakt ili sprej od trputca, pažljivo pročitajte upute. Naravno, uvijek biste se trebali posavjetovati s liječnikom prije upotrebe novog proizvoda.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti