Štetni sastojci u kozmetici

Štetni sastojci u kozmetici

Štetni sastojci u kozmetici
  • Objavljeno: Četvrtak, 23.02.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Postoji ružna tajna u kozmetičkoj industriji koju su znanstvenici razotkrili.

Znanstvenici su analizirali popularne kozmetičke proizvode, koji su prisutni i na našem tržištu, na prisutnost arsena, kadmija, olova, žive, selena, berilija, nikla i talija - tvari koje su u Kanadi zabranjene u proizvodnji kozmetike.

Otkrili su da u prosjeku svaki proizvod sadrži 4 štetne tvari, a niti jedan nije navedan na etiketi ambalaže. Sedam od osam teških metala je bilo prisutno, jedino živa nije bila prisutna u niti jednom kozmetičkom proizvodu.

Kozmetički proizvođači ne otkrivaju štetne tvari svojih proizvoda, a što je najgore od svega niti ne moraju.

Jedna popularna maskara, koja se prodaje i na našem području, je pokazala prisutnost arsena, kadmija, nikala, olova i talija.

Teški metali su prečesti u kozmetičkoj industriji. Oni se mogu apsorbirati kroz kožu te uzrokovati hormonalne poremećaje, rak, neurološke probleme, gubitak pamćenja, promjene raspoloženja, razvojne i reproduktivne poremećaje, probleme s bubrezima, glavobolje, povraćanje, proljev, oštećenje pluća, dermatitis i gubitak kose.

Teški metali nisu namjerno dodani u proizvode. Oni su nusprodukti proizvodnog procesa. Kampanja za sigurnu kozmetiku poziva proizvođače kozmetike da počnu proizvoditi manje štetne proizvode te da jasnije označavaju sastojke na etiketama.

Znanstvenici su testirali krv kod osoba koje su koristile ovu kozmetiku te su otkrili da je u njihovoj krvi razina olova bila dvostruko viša od normalnog.

Ponekad potrošači ovih proizvoda mogu imati i alergijske reakcije koje ukazuju na štetnost. Ukoliko ste primijetili bilo kakvu reakciju kože na određenu kozmetiku, svakako prestanite s njenom upotrebom.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti