TV najgori za neaktivnu djecu

TV najgori za neaktivnu djecu

TV najgori za neaktivnu djecu
  • Objavljeno: Četvrtak, 01.12.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Gledanje televizije je najštetnija aktivnost u koje se neaktivno dijete može upustiti.

Istražujući utjecaj na zdravlje od strane različitih vrsta neaktivnih ponašanja, znanstvenici su otkrili kako je visoka razina gledanja televizije povezana s povećanim rizikom od razvoja srčanih bolesti, u usporedbi s drugim neaktivnim ponašanjima poput korištenja računala.

Znanstvenici se nadaju da će istraživanje potaknuti roditelje da budu više svjesni štetnih učinaka određenih djelatnosti.

Istraživači iz Kraljičinog sveučilišta iz Kanade, promatrali su odnos između vrsta aktivnosti i zdravstvenih ishoda temeljenih na 2.527 ljudi u dobi od 6 do 19 godina.

Procjena kardiometaboličkog rizika koja je uključivala dob, opseg struka, krvni tlak i razinu kolesterola, uspoređena je s raznim vrstama neaktivnih ponašanja te je otkriveno kako je gledanje TV-a najviše nezdrava razonoda.

Djeca koja provode nekoliko sati dnevno buljeći u ekran televizora, prosječno imaju veći opseg struka i višu razinu kolesterola koja može izazvati niz poremećaja, uključujući koronarne bolesti srca, moždani udar, dijabetes te metabolički sindrom.

"Poruka koju želimo poslati kući je da želimo da su djeca više fizički aktivna, no u isto vrijeme moramo razmišljati i što oni rade za vrijeme kada se odmaraju," Daily News prenosi izjavu voditeljice istraživanja Valerie Carson.

"Naše istraživanje sugerira kako bi djeci također trebali ograničiti vrijeme koje provode gledajući televiziju."

Bilo je otprije poznato da fizička aktivnost kod djece smanjuje rizik od razvoja bolesti srca u kasnijem životu, no zanimljivo je kako tjelesna neaktivnost ne mora nužno povećati taj rizik.

S tim na umu, istraživači su željeli istražiti kako različite vrste neaktivnih ponašanja nose različite zdravstvene rizike.

Carson je dodala kako "čak i ako je dijete fizički aktivno, ta aktivnost je zapravo samo kratko razdoblje njihovog cijelog dana, tako da je važno da pogledate i na druge aspekte dana kako bi shvatili što se zapravo događa."

Za kraj istraživačica dodaje kako gledanje televizije može biti štetno jer uključuje malo trošenja energije te može potaknuti konzumiranje grickalica između obroka.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti