Tzv. brza hrana povećava rizik za alergije kod djece?
Uspoređujući skupinu djece iz sela u Burkini Faso i njihove talijanske vršnjake istraživači su uočili kako djeca u Africi imaju znatno veći udio vlakana u prehrani, ali i znatno manje bakterija povezanih s pretilošću te znatno više masnih kiselina koje štite od upalnih procesa uključenih u razvoj astme, ekcema i drugih alergijskih reakcija.
Talijanska su djeca jela znatno manje žitarica i povrća, ali su zato mnogo češće konzumirala meso, masti i šećer. Crijevne bakterije su kod djece u Italiji bile usporedive s bakterijama kod afričke djece samo u dojenačkoj dobi. Istraživači vjeruju kako je odsutnost ovih bakterija kod djece u razvijenim zapadnim zemljama jedan od faktora koji pridonosi povećanju broja slučajeva alergija i upalnih bolesti u posljednjim desetljećima.
Rezultate nove studije je objavio časopis Proceedings of the National Academy of Sciences.
-
AI Novi AI alat predviđa vašu biološku dob iz selfija
-
Ozempic Razočaravajuća stvarnost o tome što se događa s tijelom godinu dana nakon uzimanja Ozempica
-
čarape Nosite čarape dok spavate? Možda niste toliko ludi
-
Sajmovi hrane i zdravog življenja Sajmovi hrane i zdravog življenja - vaš put do duhovne ravnoteže
-
siva mrena Siva mrena vam magli pogled? Operacija traje 10 minuta, bez liste čekanja
-
čimpanze Divlje čimpanze snimljene kako koriste „prvu pomoć iz šume“
-
Recept dana
Kolač od čokolade s narančom
2 h12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345
