Kućni ljubimci pomažu djeci da se izliječe!

Kućni ljubimci pomažu djeci da se izliječe!

Kućni ljubimci pomažu djeci da se izliječe!
  • Objavljeno: Subota, 28.12.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Alergije

Kad počne sezona alergija svi su na oprezu, posebice roditelji čija djeca pate od neke vrste alergije. I dok odrasli koji pate od alergija pokušavaju smanjiti simptome, znanstvenici tvrde da roditelji najviše brinu o tome mogu li životinje u kući povećati rizik od razvoja alergije kod djece.

Zato su stručnjaci sa Sveučilišta u Cincinnatiju odlučili pokrenuti istraživanje s ciljem da saznaju postoji li veza između životinja i ekcema, odnosno može li svakodnevni kontakt s kućnim ljubimcem poboljšati ili pogoršati nastanak alergije kod djece.

U istraživanju su sudjelovala djeca koja su bila dio istraživanja o razvoju dišnog sustava i njegovoj povezanosti s alergijama na životinja. No, oni nisu nasumično odabrani. Smatra se da upravo ta djeca imaju visoki rizik od alergija na životinje jer njihovi roditelji pate od nekog oblika alergije.

Rezultati su bili zaista iznenađujući. Djeca koja su imala psa za ljubimca tijekom prve godine života imala su 50% manje šanse da će razviti alergiju na pse do 18. godine, od onih koji nisu imali psa tijekom prve godine života.

Isto tako, djeca koja su imala mačku za kućnog ljubimca u razdoblju od 1. do 4. godine, pokazala su dramatično veću osjetljivost na mačke u odrasloj dobi. Rezultati navode da su djeca s mačkom kao kućnim ljubimcem imala čak 13 puta veću vjerojatnosti da će razviti ekcem do 4 godine.

Drugim riječima, psi smanjuju mogućnost razvoja alergije kod djece, a mačke povećavaju.

Ovo istraživanje pruža dodatne dokaze o tome da su iskustva u prvoj godini života povezana sa zdravstvenim statusom kasnije u životu, ali i da izloženost određenim ljubimcima u ranoj životnoj dobi stvara opasnost da će djeca kasnije u životu razviti dodatne alergije na životinje (kad je o mačkama riječ), odnosno neće stvoriti opasnost (kad je o psima riječ).

Upravo zato se roditelji sve češće odlučuju pokloniti djeci psa. Pas im već u najmanjoj dobi postaje najbolji prijatelj, koji će im uvijek biti vjeran, a nesvjesno će ih zaštititi od alergija.

Tri najpopularnije pasmine u Hrvatskoj su: bigl, doberman i njemački ovčar, a 10 najboljih pasmina za vlasnike koji pate od alergije otkrijte na linku ili klikom na sliku.

Bigl je vrlo zabavan pas, ali zbog lovačke prošlosti zna biti jako tvrdoglav. Bigl jako voli društvo i kad je usamljen počne zavijati i lajati. No, bigl se neće cijeli dan izležavati po kući, ako ga se dugo ostavi samog dobit će sto ideja kako se zabaviti.

Iako djeluju pomalo opasno, u prirodi svakog dobermana je da bude lojalan pratitelj svom vlasniku. Međutim, to nikako nije pas kojeg trebate razmaziti. Doberman zahtijeva fizički i mentalni trening svaki dan, a zbog dosade će razviti problematično ponašanje.

Njemački ovčar je osobnošću nešto između brižne dadilje i policajca. Odličan je s djecom, pogotovo ako se s njima socijalizira od rane dobi. Kao što i sam naziv govori, njemački ovčar uzgajan je kao čuvar stada. Pun je energije pa zahtijeva puno vježbe i aktivnosti te nije za vlasnike koji se ne vole kretati.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije