U posljednja tri mjeseca u Srbiji 918 oboljelih od ospica, dva pacijenta preminula

U posljednja tri mjeseca u Srbiji 918 oboljelih od ospica, dva pacijenta preminula

U posljednja tri mjeseca u Srbiji 918 oboljelih od ospica, dva pacijenta preminula
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 15.01.2018.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Depositphotos

Kategorija: Zanimljivosti

Od početka 2017. do 11. siječnja ove godine u Srbiji je ukupnо 949 slučајеvа ospica, оd kојih je 435 lаbоrаtоriјsкi pоtvrđеnо, a od posljedica zaraze preminula su dva pacijenta, objavio je nacionalni Institut za javno zdravlje u Beogradu "Milan Jovanović - Batut".

U Srbiji je u posljednja tri mjeseca zabilježeno 918 slučajeva ospica, najmlađi pacijent je beba stara dva mjeseca, najstariji je u dobi od 60 godina, dok je najveći broj zaraženih virusom morbila u dobnim skupinama do pet i starijim od 30 godina, navodi na službenoj web stranici institut.

Saznajte što je važno znati o ospicama!

Epidemiolozi i infektolozi upozoravaju na činjenicu da većina oboljelih - čak oko 93 posto, nije cijepljena protiv ospica, nepotpuno je cijepljena ili ima tzv. nepoznati status.

Žrtve ospica u Srbiji tijekom poslednja dva mjeseca su tridesetogodišnji mladić iz Beograda i dvogodišnji dječak iz Niša, a među ostalim pacijentima zaraženim virusom morbila kod 120 je registrirana upala pluća.

U Srbiji je od listopada na snazi pooštren epidemiološki nadzor s obzirom na plan Svjetske zdravstvene organizacije za iskorjenjivanje bolesti, pa je u tijeku intenzivno cijepljenje svih uzrasnih skupina od 12 mjesci do 14 godina koje nisu cjepljene ili su nepotpuno primile cjepivo protiv morbila.

U Srbiji posljednjih mjeseci traje kampanja protiv cijepljenja kojom se nastoji proturječiti argumentima struke i medicinskim činjenicama na koje ukazuju infektolozi i epidemiolozi. Istodobno, u debatama na društvenim mrežama i internet portalima zahtjeva se kaznena odgovornost protivnika cijepljenja "zbog narušavanja zdravstvenog sustava i destruktivnog djelovanja".

Srbijanski ministar zdravlja Zlatibor Lončar upozorio je ranije kako se tragične posljedice mogu spriječiti cijepljenjem i poručio roditeljima da cijepe svoju djecu i ne očekuju od države da "bude čudotvorac i zaustavi epidemiju".

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti