Dječja agresija povezana sa stresnim porodom

Dječja agresija povezana sa stresnim porodom

Dječja agresija povezana sa stresnim porodom
  • Objavljeno: Nedjelja, 07.11.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Bebe koje prolaze težak porod te su još došle na ovaj svijet pomoću kliješta za porod (forcepsa), imaju veću vjerojatnost razvijanja problema kao što je agresija tijekom djetinjstva u usporedbi s onom djecom koja su rođena carskim rezom.

Istraživači vjeruju kako bi problemi s ponašanjem mogli biti povezani s visokom razinom kortizola, hormona koje tijelo proizvodi tijekom stresnog i teškog rođenja.

Prethodna istraživanja su otkrila kako su razine kortizola u krvi iz pupkovine najniže kod beba rođenih carskim rezom, a nakon njih slijedi spontani vaginalni porod.

Najviše razine kortizola nalaze se kod onih beba koje su rođene vaginalnim porodom uz pomoću forcepsa ili vakuum ekstrakcijom.

„Razine kortizola povezane su s psihopatologijom u djetinjstvu, međutim, potrebno je još istraživanja kako bi saznali više detalja," objašnjavaju dr. Jianmeng Liu i kolege s Pekinškog sveučilišta.

Istraživanje je obuhvatilo 4.190 djece koja su rođena u Kini, u južnim pokrajinama Zhejiang i Jiangsu, a ona su zaprimljena u dobi od 4 do 6 godina zbog problema kao što su povučenost, uznemirenost, depresivnost, poteškoće s pozornošću te delinkventno i agresivno ponašanje.

Istraživači su zaključili kako je ovakvih problema bilo najmanje kod djece rođenih carskim rezom, a najviše kod onih rođenih pomoću forcepsa ili vakuum ekstrakcijom.

Carski rez je u porastu u Kini, osobito u bogatijem jugoistočnom dijelu zemlje u kojem su stope porasle na 56 posto u 2006. godini, za razliku od 22 posto u 1994.

Carski rez na zahtjev majke je „glavni suradnik" ovog trend. U jugoistočnoj Kini je iznosio 3,6 posto naspram svih carskih rezova u 1994. godini te 36 posto u 2006. godini.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti