Umjerena ili intenzivnija tjelovježba može zaštititi mozak

Umjerena ili intenzivnija tjelovježba može zaštititi mozak

Umjerena ili intenzivnija tjelovježba može zaštititi mozak
  • Objavljeno: Nedjelja, 12.06.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Istraživači tvrde kako starije osobe mogu izbjeći cerebrovaskularne bolesti ako redovito vježbaju na umjerenoj ili intenzivnoj razini.

Istraživanje koje su proveli ističe kako redovita vježba može spriječiti moždane lezije kod starijih osoba.

Autor istraživanja Joshua Z. Willey sa Sveučilišta Columbia, objašnjava kako ozljede mozga ili „tihi moždani udar" mogu povećati rizik od pada te mogu utjecati na pokretljivost, uz to što uzrokuju probleme s pamćenjem, demencijom te mogu dovesti do moždanog udara.

Istraživanje je provedeno na 1238 osoba koje nikada nisu doživjele moždani udar. Na početku istraživanja su ispunili upitnik preko kojeg su dobiveni podatci o učestalosti i intenzitetu njihove tjelovježbe. Nakon šest godina, ispitanici su podvrgnuti MR-i mozga. U to vrijeme, prosječna dob sudionika istraživanja iznosi 70 godina, prenosi Life mojo.

Rezultati su pokazali kako se oko 43 posto ispitanika uopće nije bavilo redovitom tjelovježbom, 36 posto se bavilo laganom tjelovježbom, kao što je kuglanje, hodanje ili ples, dok se 21 posto ispitanika bavilo umjerenom ili intenzivnom tjelovježbom, kao što je plivanje, biciklizam, trčanje, planinarenje ili tenis.

Kod 16 posto sudionika su putem MR-e utvrđene moždane lezije. Utvrđeno je kako su oni koji su se bavili umjerenom ili intenzivnom tjelovježbom, imali 40 posto manju vjerojatnost da će doživjeti oštećenje mozga u usporedbi s onima koji nisu vježbali.

Znanstvenici se nadaju kako će ovi rezultati potaknuti starije osobe da se počnu baviti umjerenom ili intenzivnom tjelovježbom kako bi osigurali zdravlje mozga.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti