Unosite li dovoljno omega 3 masnih kiselina?

Unosite li dovoljno omega 3 masnih kiselina?

Unosite li dovoljno omega 3 masnih kiselina?
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 04.01.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Omega 3 masne kiseline su esencijalne masne kiseline. To znači da ih tijelo nije u stanju samo proizvesti, već da ih trebate unositi putem prehrane. Postoji nekoliko vrsta omega 3 masnih kiselina - alfa-linolenska (ALA), eikozapentaenska (EPA) i dokozaheksaenska (DHA). EPA i DHA masne kiseline pronalazimo u ribama, kao što su losos, sardine i tuna.

ALA masne kiseline pronalazimo u biljkama, kao što su sjemenke lana, chia sjemenke ili orasi. ALA masne kiseline ne pružaju gotovo nikakve zdravstvene prednosti ako se u tijelu ne pretvore u EPA ili DHA. Problem je u tome što ta pretvorba obično nije učinkovita. To ne znači da ne trebate unositi biljne izvore omega 3 masnih kiselina, već da definitivno trebate povećati unos ribe.

Do sada je provedeno oko 20000 istraživanja na temu djelovanja omega 3 masnih kiselina na zdravlje. Dokazano je da omega 3 masne kiseline potiču zdravlje cjelokupnog organizma. Za suplemente omega 3 masnih kiselina je također ustanovljeno da imaju odlično djelovanje na zdravlje.

Stručnjaci se pretežno slažu u tome da je omega 3 masne kiseline najbolje unositi putem prehrane, zbog čega i preporučuju da ribu jedete 2 puta tjedno. No, ako iz nekog razloga to nije moguće, onda preporučuju uzimanje suplemenata omega 3 masnih kiselina.

Preporučena dnevna doza je 250 do 500 miligrama EPA i DHA dnevno. Što se tiče trudnica i dojilja, one bi se svakako trebale prvo posavjetovati s liječnikom. Više o omega 3 masnim kiselinama pročitajte ovdje.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti