Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Unosite li dovoljno omega 3 masnih kiselina?

Unosite li dovoljno omega 3 masnih kiselina?

Unosite li dovoljno omega 3 masnih kiselina?
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 04.01.2016.
  • Broj pregleda: 820
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Omega 3 masne kiseline su esencijalne masne kiseline. To znači da ih tijelo nije u stanju samo proizvesti, već da ih trebate unositi putem prehrane. Postoji nekoliko vrsta omega 3 masnih kiselina - alfa-linolenska (ALA), eikozapentaenska (EPA) i dokozaheksaenska (DHA). EPA i DHA masne kiseline pronalazimo u ribama, kao što su losos, sardine i tuna.

ALA masne kiseline pronalazimo u biljkama, kao što su sjemenke lana, chia sjemenke ili orasi. ALA masne kiseline ne pružaju gotovo nikakve zdravstvene prednosti ako se u tijelu ne pretvore u EPA ili DHA. Problem je u tome što ta pretvorba obično nije učinkovita. To ne znači da ne trebate unositi biljne izvore omega 3 masnih kiselina, već da definitivno trebate povećati unos ribe.

Do sada je provedeno oko 20000 istraživanja na temu djelovanja omega 3 masnih kiselina na zdravlje. Dokazano je da omega 3 masne kiseline potiču zdravlje cjelokupnog organizma. Za suplemente omega 3 masnih kiselina je također ustanovljeno da imaju odlično djelovanje na zdravlje.

Stručnjaci se pretežno slažu u tome da je omega 3 masne kiseline najbolje unositi putem prehrane, zbog čega i preporučuju da ribu jedete 2 puta tjedno. No, ako iz nekog razloga to nije moguće, onda preporučuju uzimanje suplemenata omega 3 masnih kiselina.

Preporučena dnevna doza je 250 do 500 miligrama EPA i DHA dnevno. Što se tiče trudnica i dojilja, one bi se svakako trebale prvo posavjetovati s liječnikom. Više o omega 3 masnim kiselinama pročitajte ovdje.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti