Evo zašto su omega 3 masne kiseline toliko važne!

Evo zašto su omega 3 masne kiseline toliko važne!

Evo zašto su omega 3 masne kiseline toliko važne!
  • Objavljeno: Petak, 15.03.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Svi su vjerojatno već čuli za omega 3 masne kiseline koje imaju odličan učinak na zdravlje, a možda još uvijek ne znate što je to točno.

Postoje tri osnovne vrste omega 3 masnih kiselina: EPA, DHA i ALA. EPA masne kiseline imaju moćno protuupalno djelovanje i pokazale su se djelotvornima u ublažavanju depresije. DHA masne kiseline pronalazimo u sastavu stanične membrane i mozga, dok ALA masne kiseline pronalazimo u namirnicama biljnog porijekla i njih najviše unosimo. Kako bi ispunile svoju ulogu, ALA masne kiseline se u tijelu moraju pretvoriti u EPA ili DHA masne kiseline. Detalje o omega 3 masnim kiselinama pročitajte ovdje.

Adekvatan unos omega 3 masnih kiselina regulira razinu triglicerida u krvi, smanjuje rizik od nastanka kancerogenih stanica, ublažava simptome depresije i ADHD-a i sudjeluje u prevenciji kognitivnih poremećaja.

Istraživanja su pokazala da omega 3 imaju moćno protuupalno djelovanje. Prehrana većine ljudi se, nažalost, svodi na prekomjeran unos omega 6 masnih kiselina, a premali unos omega 3 masnih kiselina. Omega 6 masne kiseline nisu štetne, ali je važan omjer, što znači da unos omega 3 masnih kiselina treba biti veći od unosa omega 6 masnih kiselina.

Tijelo ne može samostalno proizvoditi omega 3 masne kiseline, zbog čega je iznimno važno unositi ih putem hrane. Stručnjaci preporučuju uzimanje suplemenata svim osobama koje ne unose dovoljnu količinu omega 3 masnih kiselina, naročito veganima koji ne konzumiraju ni ribu.

Svi koji oni koji jedu pretežito svu hranu mogu omega 3 masne kiseline unositi putem namirnica, a da biste zadovoljili potrebu tijela za omega 3 masnim kiselinama, svakako povećajte unos sljedećih namirnica.

Masna riba

Masna riba općenito je jako dobar izvor omega 3 masnih kiselina, a u tu skupinu spada losos, kao jedna od najzdravijih namirnica. Jako je dobar izvor proteina, zdravih masti, vitamina, minerala i pogotovo omega 3 masnih kiselina. Isto tako, i skuša je masna riba koja je jako dobar izvor omega 3 masnih kiselina, proteina, vitamina D, B12 i selena. Osim skuše i lososa, omega 3 masne kiseline možete unositi putem tune i sardina.

Ulje od lanenih sjemenki

Ulje od lanenih sjemenki odličan je izbor za osobe koje prate veganski tip prehrane, a ima dobar omjer omega 3 i omega 6 masnih kiselina.

Chia sjemenke

Chia sjemenke su jedna od najzdravijih namirnica koju je vrlo lako uvrstiti u svakodnevnu prehranu. Osim što su jako dobar izvor omega 3 masnih kiselina, još su i dobar izvor dijetalnih vlakana i mangana.

Orašasti plodovi

Sve vrste orašastih plodova sadrže omega 3 masne kiseline, a orasi imaju najbolji omjer omega 6 i omega 3 masnih kiselina. Također, orasi su dobar izvor bakra i jako dobar izvor mangana. Ako ne volite orahe, možete ih zamijeniti indijskim ili brazilskim oraščićima, bademima ili drugim orašastim plodovima.

Vezani sadržaj:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti