Upozoravajući znakovi depresije

Upozoravajući znakovi depresije

Upozoravajući znakovi depresije
  • Objavljeno: Četvrtak, 17.09.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Nedijagnosticirana i neliječena depresija ugrožava zdravlje, a istraživanja su pokazala da od depresije pati čak 350 milijuna ljudi diljem svijeta. Treba razlikovati tugu od depresije. Tuga je osjećaj, a depresija medicinsko stanje. Kako onda možete razaznati patite li od depresije ili ste samo tužni? Prvo na što trebate obratiti pozornost su simptomi, njihova intenzivnost i trajanje.

Promjene u navikama spavanja

Možda spavate puno dulje nego inače, patite od nesanice ili je kvaliteta sna već dulje vrijeme značajno narušena. Kada su navike spavanja nezdrave, tada počinje ispaštati razina energije. Manjak energije nas čini osjetljivijima i razdražljivima, što simptome depresije može dodatno pogoršati.

Tjeskoba i razdražljivost

Neliječena depresija može situacije, u kojima biste se inače bez problema snašli, učiniti nepodnošljivima. Tada postajete tjeskobni i razdražljivi, čak u tolikoj mjeri da se s time počinjete teško nositi.

Osjećaj beznađa i bespomoćnosti

Osobe koje pate od depresije će se, ako ne primaju odgovarajuću terapiju, nakon nekog vremena početi osjećati kao da ništa nije u njihovoj moći. Ti osjećaji postaju toliko intenzivni da pojedinac može osjećati potrebu za neprestanim plakanjem.

Manjak interesa za aktivnosti koje su nekada bile zanimljive

Neliječena depresija će utjecati na sve, uključujući i stvari u kojima ste nekada uživali. To nije neobično. Umjesto da radite ono u čemu ste nekada uživali, vi se počinjete povlačiti u sebe i odbijate družiti se s prijateljima i obitelji.

Nemogućnost fokusiranja i donošenja odluka

Kroz ovakvu fazu su prošli više manje svi. No, ako je mogućnost fokusiranja otežana čak i nakon spavanja ili opuštanja, to je obično znak da je u pitanju nešto ozbiljnije. Ako osjećate probleme s vraćanjem u nekadašnju rutinu, moguće je da je riječ o depresiji.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti