Zašto trebate izbjegavati suplemente folne kiseline?

Zašto trebate izbjegavati suplemente folne kiseline?

Zašto trebate izbjegavati suplemente folne kiseline?
  • Objavljeno: Četvrtak, 17.09.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Dosadašnja istraživanja su pokazala da adekvatan unos folne kiseline pomaže u prevenciji urođenih mana i poremećaja, kao što su oštećenja neuralne cijevi, spina bifida ili rascjep nepca. Već dugi niz godina stručnjaci preporučuju povećanje unosa folne kiseline putem suplemenata i namirnica obogaćenih folnom kiselinom.

No, rezultati nekoliko istraživanja su pokazali da sintetski oblik folne kiseline može uzrokovati neželjene posljedice, kao što su:

  • povećan rizik od nastanka raka pluća,
  • povećan rizik od nastanka raka dojke,
  • povećan rizik od nastanka raka prostate i
  • povećan rizik od nastanka kognitivnih poremećaja kasnije u životu.

U većini tih istraživanja su znanstvenici pratili preporučenu dnevnu dozu folne kiseline – 400 miligrama dnevno. Ustanovili su da što je doza folne kiseline veća, to je veći i rizik od nastanka navedenih medicinskih stanja.

Znanstvenicima još uvijek nije jasan način na koji suplementi folne kiseline ugrožavaju zdravlje, ali su ustanovili da je razina folne kiseline u krvi previsoka kod osoba koje ju unose putem suplemenata, u odnosu na one koje ju unose putem namirnica.

Što možete učiniti?

Adekvatan unos folne kiseline je neopohodan za održavanje zdravlja. Stručnjaci savjetuju da folnu kiselinu unosite putem namirnica kao što su tamno zeleno lisnato povrće, brokula, mahunarke, naranče, cjelovite žitarice i meso. Zapravo, osobe čija je prehrana raznolika nemaju potrebu za unosom folne kiseline putem suplemenata.

Ako niste sigurni unosite li adekvatnu količinu folne kiseline, svakako se obratite liječniku koji će napraviti test krvi. Ovo je posebno važno za trudnice i žene koje planiraju trudnoću.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti