Usamljene žene češće imaju rak dojke

Usamljene žene češće imaju rak dojke

Usamljene žene češće imaju rak dojke
  • Objavljeno: Četvrtak, 17.12.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Žene koje se osjećaju usamljeno i koje su pod stresom imaju veći rizik za razvoj raka dojke, pokazalo je novo istraživanje koje su američki znanstvenici proveli na životinjama.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Chicagu otkrili su da štakori u izolaciji izloženi stresnom okruženju imaju 3,3 puta veću vjerojatnost za razvoj raka dojke od štakora koji žive u malim grupama.

Istraživanje, objavljeno u stručnoj publikaciji Proceedings of the National Academy of Sciences, pokazalo je i da izolirani štakori u prosjeku razviju 135% više tumora, a tumori koje razviju puno su veći nego tumori koje razviju štakori koji borave u društvu drugih životinja.

Dr. Martha McClintock, autorica ovog istraživanja, izjavila je da izolacija i stres mogu igrati ulogu u razvoju raka dojke kod ljudi.

"Trebamo iskoristiti rezultate ovog istraživanja kako bismo otkrili moguće načine za intervenciju koja bi smanjila vjerojatnost za razvoj raka...i sve psihološke i društvene implikacije koje ta bolest povlači za sobom," objasnila je.

Prethodno istraživanje koje su proveli znanstvenici sa istog sveučilišta, a koje je bilo objavljeno u stručnom časopisu Cancer Prevention Research, pokazalo je da su miševi koji su bili sami skloni razvoju većih tumora no miševi koji su bili u grupama.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti