20 simptoma raka koje žene najčešće ignoriraju

20 simptoma raka koje žene najčešće ignoriraju

20 simptoma raka koje žene najčešće ignoriraju
  • Objavljeno: Utorak, 30.11.2021.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Rutinske pretrage kao što su Papa test i mamografija su važne, ali nemojte se oslanjati samo na ove testove. Jednako je važno slušati svoje tijelo i primijetiti sve što je drugačije ili neobjašnjivo. Evo nekih znakova koji se obično previde:

Sviranje u prsima ili nedostatak zraka

Jedan od prvih znakova raka pluća koji pacijenti primjećujem je nesposobnost hvatanja daha.

Kronični kašalj ili bol u prsima

Nekoliko vrsta raka, uključujući leukemiju i tumore pluća, može izazvati simptome koji oponašaju kašalj ili bronhitis. Jedan način za prepoznati razliku: problemi i dalje postoje ili se ponovo u ciklusu ponavljaju. Neki bolesnici osjećaju bol u prsima koja se proteže do ramena ili ruke prema dolje.

Saznajte kako spriječiti rak dojke!

Česte groznice ili infekcije

To mogu biti znakovi leukemije, raka krvi koji počinje u stanicama koštane srži. Leukemija uzrokuje proizvodnju abnormalnih bijelih krvnih stanica u srži, koje napadaju bijele krvne stanice, a tijelo se borbi protiv infekcije. Često liječnici otkriju leukemiju u starijih odraslih bolesnika nakon što su se nekoliko puta žalili na groznicu i simptome slične gripi u dužem vremenskom razdoblju.

Otežano gutanje

Najčešće je vezano uz rak jednjaka i rak grla. Problemi s gutanjem su ponekad jedan od prvih znakova raka pluća.

Nateknuti limfni čvorići ili kvržice na vratu, ispod pazuha ili na preponama

Povećani limfni čvorovi upućuju na promjene u limfnom sustavu, što može biti znak raka. Na primjer, kvržica ili povećani limfni čvor ispod pazuha je ponekad znak raka dojke. Bezbolna kvržica na vratu, ispod pazuha ili na preponama može biti rani znak leukemije.

Istražite najčešće mitove o raku dojke!

Pretjerane modrice ili krvarenje koje ne prestaje

Ovaj simptom obično sugerira da se nešto događa s abnormalnim krvnim pločicama i crvenim krvnim zrncima, što može biti znak leukemije. Jedna žena s leukemijom opisala je modrice na čudnim mjestima, na prstima i rukama, kao i crvene mrlje na licu, vratu i prsima. Još jedan znak je krvarenje desni. Objašnjenje: tijekom vremena, leukemija oštećuje crvene krvne stanice i krvne pločice, umanjujući sposobnost krvi da prenosi kisik i zgrušavanje.

Slabost i umor

Generalizirani umor i slabost je simptom toliko različitih vrsta raka koji se mora promatrati u kombinaciji s drugim simptomima. Ako se osjećate iscrpljeno, bez objašnjenja i ne reagirate na više spavanja, posavjetujte se sa svojim liječnikom

Nadutost trbuha ili povećanje tjelesne težine

Žene s dijagnozom raka jajnika tvrde da su primijetile neobjašnjivu nadutost koja je došla prilično naglo, a nastavila se tijekom dugog vremenskog razdoblja (za razliku od nekoliko dana svaki mjesec za vrijeme PMS-a). To je jedan od glavnih načina kako su znale da nešto nije u redu.

Isprobajte namirnice koje su najbolji mogući borci protiv raka!

Osjećaj punoće i nemogućnost jela

Ovo je još jedan znak karcinoma jajnika, žene kažu da nemaju apetit i ne mogu jesti, čak i kada nisu jele već neko vrijeme. Svaka žena koja doživljava vidljivu nadutost više od 13 puta tijekom razdoblja od mjesec dana pogotovo ako je popraćeno boli u zdjelici, treba zvati liječnika i pitati za ultrazvuk zdjelice.

Bol u zdjelici ili trbuhu

Sama po sebi, bol u zdjelici može značiti puno stvari. U stvari, to je čest simptom mioma, ciste jajnika, i drugih poremećaja reproduktivnog trakta. Provjerite da li vaš liječnik gleda sva moguća objašnjenja i testiranja, jer bol i grčevi u zdjelici i abdomenu mogu ići ruku pod ruku s nadutošću koja je često signal raka jajnika. Leukemija također može uzrokovati bol u trbuhu kao rezultat uvećane slezene.

Rektalno krvarenje ili krv u stolici

"Mislila sam da su hemoroidi" jedna je od najčešćih stvari koje liječnici čuju kada dijagnosticiraju rak debelog crijeva. Krv u stolici samo je razlog za poziv liječniku i kolonoskopiju.

Neobjašnjivo mršavljenje

Ako primijetite da kilogrami odlaze, a niste napravili promjene u načinu prehrane ili režimu vježbanja, trebate se pitati zašto. Gubitak težine je rani znak raka debelog crijeva i drugih karcinoma probavnog trakta, ali također može biti znak raka koji se proširio na jetru. Utječe na apetit i sposobnost tijela da se oslobodi otpadnih tvari.

Saznajte zašto je kupus svestran i ukusan borac protiv raka!

Bol u trbuhu i želučani problemi

Bol u trbuhu kod ljudi čiji su liječnici napravili ultrazvuk i otkrili tumor na jetri, spasilo im je život. Grčevi u trbuhu ili česti želučani problemi mogu ukazivati na rak debelog crijeva, za kojeg mnogi pacijenti kažu da su njihovi liječnici mislili da su čirevi.

Crvene, bolne, natečene dojke

Svatko zna provjeriti kvržice u grudima, ali prečesto se previde simptomi bliže površini, koji mogu ukazivati na upalni rak dojke. Crveno ili ljubičasto obojenje je također razlog za zabrinutost. Nazovite svog liječnika ako primijetite bilo kakve neobjašnjive promjene u dojkama.

Promjene na bradavicama

Jedan od najčešćih promjena koje se žene sjećaju prije nego im je dijagnosticiran rak dojke su bradavice koji su postale spljoštene, uvučene ili okrenute. Osim toga, upalni karcinom dojke uzrokuje probleme s bradavicama, kao što je svrbež.

Saznajte kako smanjiti rizik od nastanka raka!

Neobično teške i bolne menstruacije ili krvarenja između ciklusa

Mnoge žene kod kojih se ovo pojavljuje otkriju endometriozu ili karcinom maternice. Nažalost, mnoge žene često misle da su ovo simptomi perimenopauze. Pitajte za transvaginalni ultrazvuk, ako vam se čini da se događa nešto više od bolnih menstruacija.

Naticanje lica

Neki bolesnici s rakom pluća primjećujući napuhnutost, otekline ili crvenilo u licu. Objašnjenje za to je da male stanice tumora pluća najčešće blokiraju krvne žile u prsima, što sprečava krv da teče slobodno od glave i lica.

Upaljene kvržice koja se ne liječe ili lako krvarenje

Većina od nas ne zna gledati promjene na madežima koje bi mogle ukazivati na rak kože. Ali i drugi znakovi, kao što su upaljene kvržice, lako se propuštaju. Upoznajte se s različitim vrstama raka kože, melanomom, karcinom bazalnih stanica i karcinomom pločastih stanica i provjeravajte kožu po cijelom tijelu.

Promjene na noktima

Neobjašnjene promjene noktiju mogu biti znak nekoliko tipova raka. Smeđe ili crne pruge ili točke ispod noktiju mogu biti pokazatelj raka kože, dok novootkrivena proširenja na krajevima prstiju, sa noktima koji krivudaju prema dolje mogu biti znak raka pluća. Blijedi ili bijeli nokti mogu biti znak da jetra ne funkcionira ispravno, što je ponekad znak raka jetre.

Bol u donjem dijelu leđa ili na desnoj strani

Mnogi bolesnici kažu da je to prvi znak karcinoma jetre, poznatog kao jednog od "tihih ubojica" (drugi je rak jajnika). Rak dojke se najčešće dijagnosticira preko leđa, što se može dogoditi kada se rak proširi na kralježnicu ili rebra.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije