Uspješnost liječenja shizofrenije ovisi o samo jednom genu

Uspješnost liječenja shizofrenije ovisi o samo jednom genu

Uspješnost liječenja shizofrenije ovisi o samo jednom genu
  • Objavljeno: Utorak, 24.03.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

...otkrili su američki i britanski znanstvenici.

Rezultati istraživanja, objavljeni u stručnom časopisu „PLoS One and Cell“, daju nadu za otkrivanje učinkovitijih načina liječenja ove mentalne bolesti, prenosi BBC.

Američki tim s Medicinskog instituta Howarda Hughesa otkrio je da mutirana verzija tog gena ometa rast i razvoj moždanih stanica, dok su britanski znanstvenici otkrili da on utječe na to kako će pacijenti reagirati na terapiju lijekovima.

Radeći pokuse na miševima, američki znanstvenici došli su do zaključka da gen DISC1 ima glavnu ulogu u normalnom razvoju mozga i rastu neurona. Kod nekih ljudi taj gen može mutirati zbog čega se mozak ne može pravilno razviti. Pokusi na miševima pokazali su da je taj gen aktivan i u moždanim stanicama uzetima iz zametaka i iz odraslih miševa.

Kad je razina gena kod odraslih miševa bila smanjena, životinje su počele pokazivati simptome tipične za ljude koji boluju od shizofrenije. Daljnji testovi pokazali su da DISC1 djeluje kao litijum, lijek koji ima slično djelovanje kao antidepresivi.
- Još ne razumijemo genetiku shizofrenije, ali sad znamo kako DISC1 utječe na tu bolest što je vrlo veliki korak – kaže dr. Li-Heui Tsai, voditelj istraživanja.

Od shizofrenije boluje oko jedan posto odraslih u svijetu. Simptomi se obično javljaju u kasnoj adolescenciji ili ranoj zreloj dobi, a uključuju halucinacije, iluzije, paranoju i depresiju.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti