Utječe li meditacija drugačije na muški i ženski mozak?

Utječe li meditacija drugačije na muški i ženski mozak?

Utječe li meditacija drugačije na muški i ženski mozak?
  • Objavljeno: Petak, 26.06.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Istraživanja su pokazala da meditacija smanjuje razinu stresa, poboljšava pamćenje, popravlja raspoloženje i povećava svijest o samome sebi. Najbolje od svega jest to što je pozitivan učinak meditacije dugoročan.

Tek 8 tjedana redovitog meditiranja je sasvim dovoljno da primijetite prve promjene u funkcioniranju mozga. No, stručnjaci ističu da meditacija nema jednako djelovanje na muški i ženski mozak. Naime, znanstvenici su proveli istraživanje u kojem je sudjelovalo 60 muškaraca i žena. Bili su podijeljeni u dvije skupine - jedna skupina je redovito meditirala, a druga rijetko ili nikako.

Znanstvenici su posebnu pažnju posvetili utjecaju meditacije na hipokampus jer su prethodna istraživanja pokazala da meditacija može promijeniti dimenzije i volumen hipokampusa, kao i gustoću tkiva, odnosno sive tvari. S obzirom na to da postoje značajne razlike u strukturi hipokampusa kod žena i muškaraca, znanstvenici su htjeli proučiti kako meditacija djeluje na hipokampus kod žena, a kako kod muškaraca.

Snimke magnetske rezonance su pokazale da meditacija utječe na strukturu hipokampusa kod oba spola, ali na različiti način. Kod žena je razlika u strukturi bila vidljivija na desnoj strani hipokampusa, a kod muškaraca na lijevoj.

Znanstvenici, čije je istraživanje objavljeno u časopisu Frontiers in Psychology, ističu da rezultati istraživanja nisu pouzdani jer oni još uvijek nisu sigurni u to je li meditacija zaslužna za promjene u strukturi hipokampusa ili su u pitanju samo genetske predispozicije i druge životne navike.

Potrebno je provesti daljnja istraživanja, ističu znanstvenici, u kojima bi sudionike pratili dulji vremenski period i započeli s istraživanjem prije nego što su sudionici uopće usvojili naviku meditiranja. Također ističu da bi bilo dobro istražiti promjene do kojih dolazi u strukturi cijelog mozga, a ne samo jednog dijela.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti