Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Utječe li meditacija drugačije na muški i ženski mozak?

Utječe li meditacija drugačije na muški i ženski mozak?

Utječe li meditacija drugačije na muški i ženski mozak?
  • Objavljeno: Petak, 26.06.2015.
  • Broj pregleda: 96
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Istraživanja su pokazala da meditacija smanjuje razinu stresa, poboljšava pamćenje, popravlja raspoloženje i povećava svijest o samome sebi. Najbolje od svega jest to što je pozitivan učinak meditacije dugoročan.

Tek 8 tjedana redovitog meditiranja je sasvim dovoljno da primijetite prve promjene u funkcioniranju mozga. No, stručnjaci ističu da meditacija nema jednako djelovanje na muški i ženski mozak. Naime, znanstvenici su proveli istraživanje u kojem je sudjelovalo 60 muškaraca i žena. Bili su podijeljeni u dvije skupine - jedna skupina je redovito meditirala, a druga rijetko ili nikako.

Znanstvenici su posebnu pažnju posvetili utjecaju meditacije na hipokampus jer su prethodna istraživanja pokazala da meditacija može promijeniti dimenzije i volumen hipokampusa, kao i gustoću tkiva, odnosno sive tvari. S obzirom na to da postoje značajne razlike u strukturi hipokampusa kod žena i muškaraca, znanstvenici su htjeli proučiti kako meditacija djeluje na hipokampus kod žena, a kako kod muškaraca.

Snimke magnetske rezonance su pokazale da meditacija utječe na strukturu hipokampusa kod oba spola, ali na različiti način. Kod žena je razlika u strukturi bila vidljivija na desnoj strani hipokampusa, a kod muškaraca na lijevoj.

Znanstvenici, čije je istraživanje objavljeno u časopisu Frontiers in Psychology, ističu da rezultati istraživanja nisu pouzdani jer oni još uvijek nisu sigurni u to je li meditacija zaslužna za promjene u strukturi hipokampusa ili su u pitanju samo genetske predispozicije i druge životne navike.

Potrebno je provesti daljnja istraživanja, ističu znanstvenici, u kojima bi sudionike pratili dulji vremenski period i započeli s istraživanjem prije nego što su sudionici uopće usvojili naviku meditiranja. Također ističu da bi bilo dobro istražiti promjene do kojih dolazi u strukturi cijelog mozga, a ne samo jednog dijela.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti