Što zagrljaj čini našem tijelu?

Što zagrljaj čini našem tijelu?

Što zagrljaj čini našem tijelu?
  • Objavljeno: Petak, 21.01.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Primiti ili dati zagrljaj je jedan od najlakših i najbržih načina da popravite svoje ili tuđe raspoloženje. Vjerojatno i sami znate da zagrljaj čini da se osjećate bolje, a znanost je to i potvrdila.

Kada vas netko dotakne, tada ta osoba aktivira receptore unutar kože. Ti receptori šalju signale živčanom sustavu, točnije prema živcu vagus. Živac vagus proizlazi iz vrha leđne moždine i proizvodi osjećaj zadovoljstva. Stimulacija živca vagusa je ključna za regulaciju niza tjelesnih funkcija.

Saznajte kako dan započeti u dobrom raspoloženju!

Tijekom zagrljaja se potiče oslobađanje dopamina. Dopamin je poznat kao hormon sreće i otpušta se svaki put kada osjećamo zadovoljstvo, sigurnost i nježnost.

Jedno istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Developmental Review, je pokazalo da zagrljaj već unutar nekoliko minuta potiče oslobađanje hormona sreće, regulira razinu krvnog tlaka i smanjuje razinu hormona stresa u tijelu.

Pozitivan učinak zagrljaja ćete osjetiti gotovo odmah. Ono što ćete prvo osjetiti je smanjenje razine hormona stresa, a vrlo brzo nakon toga će slijediti osjećaj smirenosti i opuštenosti.

Brojna istraživanja su pokazala da dodir općenito ima pozitivan utjecaj na fizičko, emocionalno i psihičko zdravlje.

Otkrijte kakvu moć krije dodir!

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti