Žene žive dulje, ali su muškarci zdraviji

Žene žive dulje, ali su muškarci zdraviji

Žene žive dulje, ali su muškarci zdraviji
  • Objavljeno: Subota, 27.06.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Novo istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Journal of the American Geriatrics Society, otkriva da žene imaju dulji životni vijek, ali da muškarci imaju manji rizik od nastanka niza bolesti.

U istraživanju znanstvenika iz Londona sudjelovalo je 11 000 osoba koje su ispunjavale upitnik o svojim životnim navikama i cjelokupnom zdravstvenom statusu. Znanstvenici su tijekom istraživanja proučavali njihovo zdravstveno stanje i mjerili rizik od nastanka dijabetesa, moždanog udara, artritisa, raka, frakture kostiju, demencije, gubitka sluha i vida.

Rezultati su pokazali da žene češće dožive duboku starost, u odnosu na muškarce, ali i da češće pate od niza zdravstvenih stanja, naročito frakture kostiju, inkontinencije, gubitka sluha i vida.

"Posljednjih nekoliko desetljeća se prosječni životni vijek počeo dramatično povećavati, zbog čega je izrazito važno provoditi kvalitetniju edukaciju kako bi se smanjio rizik od nastanka bolesti i povećala kvaliteta života ljudi koji dožive duboku starost", izjavila je voditeljica istraživanja prof. Nisha Hazra.

Prethodna istraživanja već jesu pokazala da muškarci obično imaju kraći životni vijek, ali je ovo prvo istraživanje koje je pokazalo da je kvaliteta njihovog života bolja, u odnosu na žene. To upućuje da niti jednoj osobi primarni cilj ne bi smio biti produljenje životnog vijeka, već poboljšanje zdravlja cjelokupnog organizma.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Dijabetes i prehrana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti