Utječu li društvene mreže na naše mentalno zdravlje?

Utječu li društvene mreže na naše mentalno zdravlje?

Utječu li društvene mreže na naše mentalno zdravlje?
  • Objavljeno: Nedjelja, 12.11.2017.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Depositphotos

Kategorija: Zanimljivosti

Ako ne postavimo novi status, ne objavimo sliku večere ili ne lajkamo nečiju objavu, svijet bi mogao stati. Naravno, to se neće dogoditi ali time najjednostavnije opisujemo našu ovisnost o društvenim mrežama. Iako je svojedobno Instagram proglašen za društvenu mrežu s najgorim učincima za mentalno zdravlje mladih, sada imamo pristup novim rezultatima istraživanja koji proturječe tim tvrdnjama.

Provjerite jesu li društvene mreže opasnije od cigareta!

Istraživanje objavljeno u časopisu Psychiatric Quarterly opisuje učinak društvenih medija na mentalno zdravlje mladih. Navodno nema negativnih utjecaja samo korištenje društvenih mreža, no provedeno vrijeme ima.

Neki stručnjaci smatraju da bi se utjecaj društvenih mreža na mentalno zdravlje trebao istraživati na pojedincima, a ne generalizirati njihov učinak na ukupno čovječanstvo.

Pobornici ove teorije su napravili istraživanje na 467 odraslih mladih osoba. Ispitanici su trebali popuniti upitnik i odgovoriti na pitanja o tome što misle o društvenim mrežama, koliko ih ozbiljno shvaćaju i koliko vremena provode na njima. Također odgovarali na pitanja o svom mentalnom zdravlju, razinama društvene anksioznosti, socijalnim vještinama i odnosima s roditeljima. U upitniku su bila pitanja i o usamljenosti i suicidalnim mislima.

Čini se da veza između društvenih medija i lošeg mentalnog zdravlja ipak postoji, no do sada je bila interpretirana na drugačiji način.

Dakle, možemo bez straha koristiti društvene medije, no svakako bismo trebali ograničiti vrijeme prevedeno na njima. Radije višak vremena poklonite obitelji i prijateljima ili sami sa svojim mislima.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti