Svjetska zdravstvena organizacija upozorava na štetnost upotrebe antibiotika u hrani!

Svjetska zdravstvena organizacija upozorava na štetnost upotrebe antibiotika u hrani!

Svjetska zdravstvena organizacija upozorava na štetnost upotrebe antibiotika u hrani!
  • Objavljeno: Subota, 11.11.2017.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Depositphoto

Kategorija: Zanimljivosti

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je službenu preporuku za poljoprivrednike i prehrambenu industriji kako bi zaustavila upotrebu antibiotika na zdravim životinjama. Antibiotici se u prehrambenoj industriji često koriste za poticanje rasta životinje i sprječavanje bolesti.

Preporuka dolazi nakon što su javno objavljeni rezultati istraživanja koji pokazuju da je ograničavanjem upotrebe antibiotika na životinjama koje nesu jaja ili proizvode mlijeko, broj bakterija otpornih na antibiotike pao za 39%.

Provjerite što trebate znati o antibioticima!

Otpornost na antibiotike ozbiljna je i globalna prijetnja. Znanstvenici i političari diljem svijeta zabrinuti su zbog toga što bi pretjerana upotreba ili zlouporaba antibiotika mogla dovesti do formiranja posebno zaraznih mikroba koje ne možemo uništiti. Već postoji nekoliko bakterija koje su imune na većinu ili sve poznate antibiotike.

„Nedostatak učinkovitih antibiotika jednako je ozbiljna sigurnosna prijetnja kao iznenadna i smrtonosna bolest“, izjavio je dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, generalni direktor WHO-a.

U nekim zemljama stočari i poljoprivrednici koriste 80% antibiotika za brži rast zdravih životinja. Svjetska zdravstvena organizacija se tome žestoko protivi. Protivi se i tretiranju bolesnih životinja jakim antibioticima za ljude jer se troše zalihe koje mogu biti posljednji resurs u borbi protiv određenih infekcija, npr. MRSA-e.

Suzbijanje uporabe antibiotika može se postići poboljšavanjem životnih uvjeta životinje, pojačane higijene i njihovim cijepljenjem. Nekoliko je svjetskih zemalja već uvelo ta pravila, a neke su čak u potpunosti zabranile uporabu antibiotika kod uzgoju stoke.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti