Uvid u gene psorijaze

Uvid u gene psorijaze

Uvid u gene psorijaze
  • Objavljeno: Srijeda, 11.02.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Istraživači iz Sjedinjenih Američkih Država tvrde da su pronašli genetičke „vruće točke“ povezane s psorijazom, rezultat koji bi mogao voditi ka novim ciljnim mjestima lijekova i prilagođenim načinima liječenja za autoimune kožne bolesti.

Tim je tražio DNA promjene kod tisuća pacijenata s psorijazom i zdravih ljudi, i indentificirali su sedam regija koje su pokazale stalnu i jaku povezanost s psorijazom, ovo je vodilo tim ka četiri proteina koje je poizvodio promjenjeni kod DNA koji je dao dobra ciljna mjesta za daljnje studije. Ova se studija pojavila u časopisu „Nature Genetics“.

„Ovo otkriće naglašava ulogu više različitih gena u posredovanju imunih odgovora koji rezultiraju s psorijazom. Neki od spomenutih gena, kao onaj u IL-213 putu su već odabrani za učinkovite načine liječenja psihijatrije. Drugi, kao TNHAIP3 i TNIP1, bi mogli postati ciljna mjesta za liječenje psorijaze u budućnosti,“ izjavio je u izdanju novosti sveučilišta, su-vodeći istraživač Goncalo Abecasis, docent biostatisike na University of Michigan School of Public Health.

Već je dugo poznato da geni igraju glavnu ulogu kod psorijaze. Dijete koje ima oba roditelja koji su pogođeni s ovom bolesti ima 50% šansi da će razviti to isto stanje, i braća i sestre oboljelih imaju tri do šest puta veće šanse u odnosu na ostale da će imati psorijazu. No ipak, znanastvenici i dalje pokušavaju spoznati više o genima koji su odgovorni za psorijazu.

Kada se završi ispunjenje kataloga gena koji su povezani s psorijazom, biti će moguće stvoriti genski profil psorijaze koji bi mogao točno predvidjeti rizik neke osobe od razvoja bolesti.

Psorijaza uzrokuje suhe, ljuskave promjene kože koje svrbe. Dodatno tome, 10 do 30% pacijenata razvije psorijatični artritis, bolnu upalu zglobova. Psorijaza također može povisiti rizik od pojave bolesti koronarnih arterija. Trenutno liječenje psorijaze, koje uključuje različite tipove lijekova koji suprimiraju imunološki sustav, nisu uvijek učinkoviti i mogu uzrokovati ozbilje nuspojave.

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti