Veći opseg struka znači kraći životni vijek?

Veći opseg struka znači kraći životni vijek?

Veći opseg struka znači kraći životni vijek?
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 17.03.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Američki znanstvenici su analizirali rezultate 11 istraživanja, u kojima je sudjelovalo više od 600000 ljudi iz cijeloga svijeta, kako bi ustanovili na koji način širina struka utječe na zdravlje i životni vijek.

Rezultati analize su pokazali da muškarci, čiji je opseg struka oko 110 centimetara, imaju za čak 50% veći rizik od prijevremene smrti, u odnosu na muškarce, čiji je opseg struka 90 centimetara.

Žene, čiji je opseg struka veći od 94 centimetra, su imale za 80% veći rizik od nastanka prijevremene smrti, u odnosu na žene, čiji je opseg struka 70 centimetara.

Što je opseg struka veći, to je veći rizik od nastanka prijevremene smrti, ističu znanstvenici, čije je istraživanje objavljeno u časopisu Mayo Clinic Proceedings.

Za svakih 5 centimetara više, rizik od nastanka prijevremen smrti se kod muškaraca povećava za 7%, a kod žena za 9%.

Prethodna istraživanja su pokazala da postoji povezanost između opsega struka, zdravlja cjelokupnog organizma i životnog vijeka.

Kod određivanja idealne tjelesne težine se često koristi indeks tjelesne mase, ali on često nije pouzdan. On ne pokazuje na kojem području se tjelesna mast najviše nakuplja, a prethodna istraživanja su pokazala da je mast na području abdomena puno štetnija za zdravlje od masti na području bedara ili kukova.

Znanstvenici ističu da su rezultati istraživanja preliminarni i da je potrebno provesti ocjenjivanje od strane vanjskih stručnih suradnika.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti