Nije potrebno raditi aerobne vježbe prije vježbi snage

Nije potrebno raditi aerobne vježbe prije vježbi snage

Nije potrebno raditi aerobne vježbe prije vježbi snage
  • Objavljeno: Utorak, 18.03.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Zaboravite na ono što ste čuli o idealnom redoslijedu izvođenja vježbi. Novo istraživanje znanstvenika iz Finske otkriva da nije važno radite li prvo aerobne vježbe pa potom vježbe snage jer će dugoročni rezultati biti isti.

Znanstvenici, čije je istraživanje objavljeno u časopisu European Journal of Applied Physiology, ističu da je redoslijed izvođenja pojedinih vježbi stvar isključivo osobnog izbora i da to ne utječe na dugoročne rezultate.

U istraživanju su sudjelovala 34 muškarca u dobi od 18 do 40 godina. Oni su bili podijeljeni u 2 grupe koje su vježbale u razdoblju od 24 tjedna, 2 do 3 puta tjedno.

Jedna grupa je prvo radila vježbe snage, a potom aerobne vježbe, dok je druga grupa imala obrnuti redoslijed izvođenja vježbi. Obje grupe su trening radile jednako dugo.

Na kraju istraživanja su rezultati pokazali da su svi sudionici pospješili fizičku kondiciju i povećali postotak mišićne mase, bez obzira na redoslijed izvođenja vježbi.

Osnovna razlika između vježbi snage i aerobnih vježbi jest ta da vježbe snage povećavaju mišićnu masu, što rezultira povećanjem potrošnje kalorija i u stanju mirovanja.

Aerobne vježbe pak pospješuju sagorijevanje kalorija i smanjenje postotka masnog tkiva u tijelu, ali također povećavaju fizičku kondiciju i značajnije pospješuju rad kardiovaskularnog sustava.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti