Čak i blago povišen krvni tlak povećava rizik od nastanka srčanog udara

Čak i blago povišen krvni tlak povećava rizik od nastanka srčanog udara

Čak i blago povišen krvni tlak povećava rizik od nastanka srčanog udara
  • Objavljeno: Nedjelja, 16.03.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Krvni tlak koji je čak i samo malo viši od 120/80 povećava rizik od nastanka srčanog udara za 44%, otkriva novo istraživanje, objavljeno u časopisu Neurology.

Kineski znanstvenici su proučavali podatke o razini krvnog tlaka i broju srčanih udara kod više od 760000 ljudi. Idealan krvni tlak je 120/80.

Provjerite kako korijander snižava tlak, kolesterol i liječi anemiju!

Rezultati promatranja su pokazali da je dovoljno da krvni tlak bude 130/84, odnosno, blago poviše, da rizik od nastanka srčanog udara naraste na 44%. Rizik se gotovo dvostruko povećava ako je krvni tlak 139/89.

Visoki krvni tlak je vodeći faktor rizika za nastanak bolesti srca i srčanog udara, a poprilično ga je jednostavno kontrolirati i prevenirati.

Vodeći uzročnici nastanka visokog krvnog tlaka su stres, nepravilna prehrana s puno soli, pretilost i manjak fizičke aktivnosti.

Isprobajte sok od krumpira koji snižava krvni tlak i uništava stanice raka!

Čak i blago povišen krvni tlak može povećati rizik i od nastanka moždanog udara jer uzrokuje otvrdnuće krvnih žila u mozgu i smanjuje dotok krvi prema mozgu.

Ako pripadate rizičnoj skupini (starija životna dob, obiteljska anamneza, srčane bolesti, pretilost ili dijabetes tipa 2), potrebno je razinu krvnog tlaka mjeriti najmanje jednom tjedno.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti