Vegetarijanska prehrana dobra za sve koji pate od bolesti bubrega

Vegetarijanska prehrana dobra za sve koji pate od bolesti bubrega

Vegetarijanska prehrana dobra za sve koji pate od bolesti bubrega
  • Objavljeno: Četvrtak, 30.12.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Pridržavanje vegetarijanskoj prehrani može pomoći bolesnicima koji pate od bolesti bubrega da izbjegnu gomilanje toksičnih razina fosfora u njihovim tijelima.

Bubrežni bolesnici moraju ograničiti unos fosfora, pošto visoke razine minerala mogu dovesti do srčanih bolesti pa i do smrti.

Dok medicinske smjernice preporučuju nisko fosfornu prehranu za pacijente s kroničnom bolesti bubrega, sadržaj fosfora i dalje se ne nalazi na većini popisa sastojaka nekog proizvoda.

Sharon Moe i njezine kolege s Fakulteta medicine u Indiani, proučavali su učinke vegetarijanske i mesno-temeljene prehrane i njihove fosforne razine kod devet bolesnika s kroničnom bolesti bubrega.

Pacijenti volonteri slijedili su kroz tjedan dana ili vegetarijansku ili mesno-temeljenu prehranu, nakon čega je slijedilo dva do četiri tjedna suprotne prehrane. Testovi krvi i urina provođeni su na kraju svakog tjedna na obje prehrane.

Unatoč ekvivalentnoj koncentraciji proteina i fosfora kod obje vrste prehrane, pacijenti su imali niže razine fosfora u krvi te smanjeno izlučivanje fosfora u mokraći, kada su bili na vegetarijanskoj prehrani u usporedbi s mesno-temeljenom prehranom.

Autori su zaključili kako njihovo istraživanje pokazuje da izvor proteina u prehrani ima značajan utjecaj na razinu fosfora kod ljudi s kroničnom bolesti bubrega.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti