Vitamin B12 Vas može zaštititi od razvoja Alzheimerove bolesti

Vitamin B12 Vas može zaštititi od razvoja Alzheimerove bolesti

Vitamin B12 Vas može zaštititi od razvoja Alzheimerove bolesti
  • Objavljeno: Srijeda, 20.10.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Novo istraživanje pokazuje kako vitamin B12 može zaštititi od razvoja Alzheimerove bolesti, dodajući još više dokaza znanstvenoj raspravi o tome je li vitamin učinkovit u smanjenju rizika od gubitka pamćenja.

„Naši rezultati ukazuju na potrebu daljnjih istraživanja o ulozi vitamina B12 kao oznake za identifikaciju ljudi koji su pod povećanim rizikom od razvoja Alzheimerove bolesti," izjavio je autor istraživanja Babak Hooshmand.

„Niska razina vitamina B12 je iznenađujuće česta kod starijih osoba. Međutim, nekoliko istraživanja koja su se bavila korisnošću dodataka vitamina B12 u smislu smanjivanja rizika od gubitka pamćenja imali su mješovite rezultate."

Kroz sedam godina istraživanja, istraživači su uzeli uzorke krvi od 271 osobe iz Finske u dobi od 65 do 79 godina, uz uvjet da ispitanici pritom nisu bolovali od demencije na početku istraživanja. Kroz to vrijeme, kod 17 osoba se razvila Alzheimerova bolest. Uzorci krvi bili su testirani na razine homocisteina, aminokiseline povezane s vitaminom B12, te za razine aktivnog dijela vitamina, kojeg zovemo holotranskobalamin. Previše homocisteina u krvi je povezano s negativnim učincima na mozak, kao što je moždani udar. Međutim, veće razine vitamina B12 mogu smanjiti razinu homocisteina.

Istraživanje je pokazalo kako se za svako mikromolarno povećanje koncentracije homocisteina, rizik od Alzheimerove bolesti povećava za 16 posto, dok svako pikomolarno povećanje koncentracije aktivnog oblika vitamina B12 smanjuje rizik za dva posto. Rezultati su ostali isti nakon uzimanja u obzir i drugih čimbenika, kao što su dob, spol, obrazovanje, ako su subjekti pušači, krvni tlak te indeks tjelesne mase.

Dodatak folne kiseline nije povećao niti smanjio rizik od razvoja Alzheimerove bolesti.

„Više istraživanja je potrebno za potvrdu ovih nalaza prije nego se vitamin B12 počne koristiti kao dodatak za pomoć u zaštiti pamćenja," zaključio je Hooshmand.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti