Genetski test bi mogao predvidjeti ulazak žene u menopauzu

Genetski test bi mogao predvidjeti ulazak žene u menopauzu

Genetski test bi mogao predvidjeti ulazak žene u menopauzu
  • Objavljeno: Utorak, 19.10.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Genetski test će pomoći predvidjeti koliko dugo žene u dvadesetim godinama mogu odgađati prvo dijete.

Istraživači su otkrili skupinu gena koji su povezani s vremenskim razdobljem početka menopauze i općenito dobi kad će žene prestati biti plodne.

„Krajnji cilj je kako ćemo jednog dana biti u mogućnosti predvidjeti kada će netko prolaziti kroz menopauzu," objašnjava voditeljica istraživanja Anna Murray s Fakulteta medicine u Exeteru u Velikoj Britaniji.

„Procjenjuje se da se ženina sposobnost da zatrudni jako smanjuje u posljednjih 10 godina prije nego što joj počne menopauza."

„Mi im stoga želimo pomoći i omogućiti da na vrijeme donesu odluku o tome kada bi trebali početi razmišljati o djeci."

„Ovi rezultati su prva faza u razvoju jednostavnog i relativno jeftinog genetskog testa koji bi mogao pomoći jednoj od dvadeset žena koje mogu biti pogođene ranom menopauzom."

U prosjeku žene pogađa menopauza u dobi od oko 51 godine, no neke imaju drugačija iskustva, tako neke žene pogađa u njihovim ranim četrdesetima, ili u šezdesetima.

Testovi za menopauzu koji se baziraju na razini hormona su dostupni u ovom trenutku, ali oni funkcioniraju samo dvije ili tri godine prije nego žene prolaze kroz menopauzu.

Istraživači pronalaze sve više gena koji će još povećati točnost testova.

Smatra se da kod većine žena geni doprinose za oko samo pola faktora rizika koji su uključeni u ranu pojavu menopauze, način života i prehrana su odgovorni za ostalu polovicu.

Ako geni pokazuju visoki rizik, žene će moći prilagoditi svoj stil života kako bi se suprotstavile toj ravnoteži.

Za potrebe istraživanja, ispitano je ukupno 2.000 žena koji su doživjele ranu menopauzu naspram 2.000 žena koje su doživjele normalni tijek menopauze.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti