Vitamin C kritičan za pravilan rad očiju i mozga

Vitamin C kritičan za pravilan rad očiju i mozga

Vitamin C kritičan za pravilan rad očiju i mozga
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 18.07.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Najnovije istraživanje nam otkriva kako je vitamin C iznimno potreban za pravilan rad očiju i mozga.

Nalazi bi mogli imati implikacije za bolesti kao što su skorbut, glaukoma i epilepsija.

"Otkrili smo kako se stanice u mrežnici moraju 'okupati', iznutra i izvana, u relativno visokim dozama vitamina C kako bi ispravno funkcionirale," objašnjava Henrique von Gersdorff, znanstvenik i istraživač s Oregon Health and Science University's Vollum Institute-a.

"Budući da je mrežnica dio središnjeg živčanog sustava, ovi nalazi nam sugeriraju kako vitamin C vjerojatno igra važnu ulogu u funkcioniranju našeg mozga i to do stupnja kojeg do sada uopće nismo ni shvaćali," dodaje von Gersdorff, a prenosi Top News.

Mozak ima posebne receptore, pod nazivom GABA receptori, a oni pomažu u moduliranju brze komunikacije između stanica u mozgu.

GABA receptori u mozgu djeluju kao inhibitorna "kočnica" na stimulirajuće neurone u mozgu.

Istraživači s OHSU-a su otkrili kako GABA-receptori u stanicama iz mrežnice prestaju ispravno funkcionirati kada se vitamin C ukloni.

Budući da su stanice mrežnice vrlo pristupačne stanice mozga, vrlo je vjerojatno kako GABA receptori koji se nalaze u drugim dijelovima mozga također zahtijevaju vitamin C kako bi normalno funkcionirali, ističe von Gersdorff.

A budući da je vitamin C glavni prirodni antioksidans, može biti da on izvorno "čuva" receptore i stanice od preranog raspadanja.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti