Žene, ne oslanjajte se na IVF tretmane u kasnim 30-ima!

Žene, ne oslanjajte se na IVF tretmane u kasnim 30-ima!

Žene, ne oslanjajte se na IVF tretmane u kasnim 30-ima!
  • Objavljeno: Utorak, 19.07.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Veliko istraživanje provedeno na Glasgowskom sveučilištu upozorava kako se žene ne smiju oslanjati na umjetnu oplodnju i tako odgađati majčinstvo.

Ako previše čekate, to jest do svojih kasnih tridesetih, rizik je prevelik da će vam biti prekasno za bebu, zato jer potpomognuta oplodnja nikada ne može nadoknaditi izgubljeno vrijeme.

Istraživanjem je zaključeno kako nakon 35 godine, žena ima pet puta veću vjerojatnost da će imati problema s trudnoćom u usporedbi sa ženom koja je u dvadesetima.

Liječnici upozoravaju kako previše parova pretpostavlja kako se pad plodnosti koji dolazi s godinama, lako može riješiti s IVF tretmanima ili nekim drugim oblicima liječenja neplodnosti.

No, uspjeh ovih tehnika ovisi o broju jajnih stanica te njihovoj kvaliteti, a opet oba od ova faktora naglo opadaju s dobi.

Samo 23 posto žena koje se podlože IVF tretmanu u dobi od 40 će na kraju i dobiti dijete, u usporedbi s više od 80 posto od onih u dobi od 35 ili mlađih.

"Zbog promjena u današnjem društvu, početak obiteljskog života u kasnijoj dobi je sve češći," Top News navodi autora istraživanja i profesora Scotta Nelsona.

"Međutim, broj i kvaliteta jajnih stanica u jajnicima se smanjuje kako bivate stariji. To stavlja ženu pod veliki rizik od neplodnosti i komplikacija u trudnoći, koji se ne može uvijek zaobići potpomognutom oplodnjom."

"Važno je da su žene svjesne da je majčina dob izravno povezana s širokim rasponom majčinskih i perinatalnih komplikacija," zaključuje Nelson.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti