Vitamini B skupine za prevenciju moždanog udara?

Vitamini B skupine za prevenciju moždanog udara?

Vitamini B skupine za prevenciju moždanog udara?
  • Objavljeno: Petak, 20.09.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Prethodna istraživanja nisu sa sigurnošću ustanovila mogu li vitamini B skupine smanjiti rizik od nastanka moždanog udara, a neka su pokazala da mogu čak i povećati rizik.

Ovim istraživanjem su američki znanstvenici proučavali zdravlje kod gotovo 55000 osoba. Podijelili su ih u grupe. Jedna grupa je uzimala suplemente vitamina B, druga smanjenu dozu suplementa vitamina B, a treća grupa je uzimala placebo.

Znanstvenici su njihovo zdravlje proučavali u razdoblju od 6 mjeseci. U tom razdoblju je bilo gotovo 2500 moždanih udara među sudionicima.

Vitamini B skupine su smanjili rizik od nastanka moždanog udara za 7%, ali nisu djelovali na jačinu moždanog udara niti su smanjili rizik od nastanka smrti, uzrokovane moždanim udarom, prenosi časopis Neurology.

Znanstvenici ističu da se prije početka uzimanja bilo kakve vrste suplemenata trebate posavjetovati s liječnikom, naročito ako patite od ozbiljnih zdravstvenih problema i uzimate lijekove.

Moždani udar se može spriječiti usvajanjem zdravih životnih navika. Do moždanog udara dolazi kada je otežan dotok krvi u mozak, zbog čega moždano tkivo počinje propadati, a moždane stanice umiru, a neki od najčešćih simptoma su glavobolja, otežano kretanje, poteškoće s govorom i utrnulost pojedinih dijelova tijela.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti