Vunena posteljina za bolji san

Vunena posteljina za bolji san

Vunena posteljina za bolji san
  • Objavljeno: Subota, 21.09.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Osobe, koje imaju poteškoća sa spavanjem, svakako trebaju razmisliti o korištenju vunene posteljine jer, prema najnovijem istraživanju, vunena posteljina je najbolji odabir.

Prirodna vlakna će upiti vlagu, uključujući i znoj, što će značajno olakšati regulaciju tjelesne temperature.

Čovjek u prosjeku izluči čak jednu litru znoja tijekom spavanja, a znoj umjetna sintetska vlakna ne mogu apsorbirati, prenosi TheTimes.

Kao rezultat je neadekvatna regulacija tjelesne temperature, čime se značajno narušava kvaliteta sna. Za dobar san je važno da tjelesna temperatura ne bude previsoka, ali ni preniska.

U istraživanju je sudjelovalo 8 osoba koje su spavale na 3 različite posteljine i od potpuno različitog materijala: vuna, pamuk i sintetska vlakna.

Sudionici su, tijekom spavanja na vunenoj posteljini, spavali mirnije i dublje, u odnosu na spavanje na pamučnoj ili sintetskoj posteljini.

"Ne trebamo ni spominjati koliko je san važan, prethodna istraživanja su pokazala da manjak sna i san loše kvalitete povećava rizik od nastanka raznih bolesti," izjavio je voditelj istraživanja prof. Chris Tattersall.

Znanstvenici ističu da je posteljina od vune odlična i za parove. Naime, svakoj osobi odgovara različita temperatura tijekom spavanja, a vunena posteljina će se prilagoditi temperaturi tijela pojedinca, bez obzira na to što ne spavati sami.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti