Vježbajte samo 12 minuta dnevno i smršavite!

Vježbajte samo 12 minuta dnevno i smršavite!

Vježbajte samo 12 minuta dnevno i smršavite!
  • Objavljeno: Četvrtak, 17.03.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Danski znanstvenici su u nedavnom istraživanju ustanovili da je, ako odaberete pravu vrstu treninga, za mršavljenje potrebno vježbati samo 12 minuta dnevno.

Intervalni treninzi visokog intenziteta su se pokazali najboljima u svrhu postizanja i održavanja zdrave tjelesne težine, kao i oblikovanja tijela. Ovi treninzi se temelje na principu neprestanog izmjenjivanja intenziteta vježbanja s kratkim pauzama.

10-20-30 metoda vježbanja se može primijeniti na svim vrstama aerobnih vježbi (trčanje, vožnja bicikla, rolanje). Princip ove metode je da 30 sekundi vježbate umjerenim intenzitetom, potom povećate intenzitet u idućih 20 sekundi i posljednjih 10 sekundi vježbate maksimalnim intenzitetom.

Izmjenjivanje intenziteta trebate ponoviti 5 puta. Na kraju treninga nastavite s laganom šetnjom u razdoblju od 2 minute kako biste dopustili srcu da nastavi raditi normalnim srčanim ritmom. Nakon kratkog odmora napravite još 5 ponavljanja.

Znanstvenici su učinak ovog treninga proučavali na 132 trkača. Podijelili su ih u grupe. Jedna grupa je trebala raditi intervalne treninge visokog intenziteta, a druga je trebala nastaviti s uobičajenim treninzima.

Nakon 8 tjedana su uspoređivali rezultate i došli do zapanjujućih rezultata. Jedini nedostatak intervalnog treninga visokog intenziteta je smanjenje pretrčanih kilometara. No, sudionici koji su pratili program intervalnog treninga su imali nižu razinu krvnog tlaka, a za otprilike 38 sekundi su brže pretrčali 5 kilometara, u odnosu na sudionike koji su nastavili s uobičajenim treninzima.

Izravnajte trbuh ovim vježbama za samo 14 dana!

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti