Vježbanje potiče orgazam kod žena

Vježbanje potiče orgazam kod žena

Vježbanje potiče orgazam kod žena
  • Objavljeno: Srijeda, 21.03.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Seks ne mora biti jedina aktivnost koja će ženama priuštiti orgazam. Prema novom istraživanju, neke žene mogu doživjeti orgazam tijekom tjelovježbe.

"Ova vrsta orgazma se javlja prilikom aktivnosti kojima se aktiviraju osnovni trbušni mišići", HealthDay prenosi izjavu voditelja istraživanja Debbya Herbenicka.

Hebernick je dodao kako "ovi podaci su zanimljivi jer ukazuju na to da orgazam nije nužno povezan sa seksualnim odnosom, a također iz ovoga možemo naučiti nešto više o tjelesnim procesima žena."

Rezultati istraživanja su utemeljeni prema rezultatima online ankete od strane 124 žene koje doživljavaju orgazme tijekom vježbanja i 246 žena koje su doživjele određeni seksualni užitak tijekom vježbanja.

Žene su bile u dobi od 18 do 63, uglavnom u braku ili vezi. Oko 40% žena koje su iskusile takve orgazme tvrde da su to doživjele više od 10 puta. Većina žena je izjavila kako nisu imale seksualne maštarije tijekom vježbanja, a čak 20% njih je izjavilo da u takvim trenucima orgazam uopće ne mogu kontrolirati.

Žene tijekom tjelovježbe oslobađaju endorfin i dopamin, koji su neophodni za orgazam, a u kombinaciji s napetošću tijela tijekom vježbanja dolazi do stimulacije.

To se najčešće događa kod žena koje imaju vrlo jake mišiće zdjelice. Naprezanje mišića pokreće živčane impulse na području zdjelice. Ako radite više ponavljanja, mišići zdjelice se stišću iznova i iznova - u  tim trenucima žene dožive orgazam.

Trbušne vježbe uzrokuju 51% orgazama, nakon čega slijedi dizanje utega (27%), yoga (20%), biciklizam (16%), trčanje (13%) te hodanje i planinarenje (10%).

Mehanizmi za postizanje takvog oblika orgazma još uvijek ostaju nejasni, no istraživači se nadaju da će uskoro saznati nešto više o tome jer bi postizanje orgazma tijekom tjelovježbe možda povećalo zainteresiranost za samu tjelovježbu.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti