Sanjarenje je dobro za um

Sanjarenje je dobro za um

Sanjarenje je dobro za um
  • Objavljeno: Četvrtak, 22.03.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Često sanjarenje, odnosno maštanje tijekom obavljanja drugih aktivnosti, kao što je recimo pranje posuđa, pokazuje da imate poprilično sposobnu radnu memoriju.

Um koji mašta zapravo omogućuje vašoj radnoj memoriji da vježba, odnosno da se usavršava. Naime, radna memorija je mentalni radni prostor koji omogućuje mozgu da istovremeno obrađuje više aktivnosti. Što više radne memorije osoba ima, to je ona sposobnija obaviti trenutni zadatak, bez obzira na sanjarenje.

Istraživači su proučavali grupe ljudi sa Sveučilišta Wisconsin, u dobi od 18 do 65 godina. Prva skupina je zamoljena da obavlja jednostavne zadatke koji su bili toliko lagani da su bez problema mogli maštati i sanjariti.

Kada je zadatak bio gotov, istraživači su mjerili radni kapacitet svakog sudionika. Trebali su zapamtiti redoslijed slova dok su rješavali matematičku jednadžbu. Iako su svi sudionici rješavali potpuno isti zadatak, pojedinci koji su više sanjarili pokazali su bolji rezultat.

Osobe s većom radnom memorijom pokazuju bolju fokusiranost kod rješavanja zadataka, dok niska radna memorija otežava fokusiranost.

Znanstvenici ističu da je sanjarenje često povezano s kreativnošću te da najkreativniji trenuci dolaze upravo tijekom sanjarenja.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti