7 odličnih načina kako jesti više voća i povrća

7 odličnih načina kako jesti više voća i povrća

7 odličnih načina kako jesti više voća i povrća
  • Objavljeno: Srijeda, 26.01.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Prednosti redovite konzumacije voća i povrća su mnogobrojne. Voće i povrće nije samo prepuno hranjivih tvari i antioksidansa, već nam daje energiju i poboljšava zdravlje. Međutim, prema nekim podacima, manje od polovice odraslih osoba u Hrvatskoj jede voće i povrće svaki dan. Nekim ljudima je zbog svakodnevnih obaveza i užurbanog načina života teško uvrstiti voće i povrće u svoju prehranu. Ako ste i vi među njima, a želite promijeniti svoje prehrambene navike na bolje, otkrivamo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da lakše uključite voće i povrće u svoju rutinu.

1. Započnite s malim koracima

Bez obzira na to bazira li se vaš obrok na mesu ili tjestenini, pokušajte uz njega pripremiti prilog od povrća ili salatu. Nakon nekog vremena ovo će vam postati navika i više nećete svoje obroke moći zamisliti bez povrća sa strane.

2. Napravite umak na bazi povrća

Kako bi vam bilo lakše, unaprijed možete pripremiti veću količinu umaka od povrća, primjerice pesto ili domaći umak od rajčice i onda ga tijekom tjedna koristiti kao preljev za tjesteninu, ribu i meso.

12 savjeta nutricionista kako se hraniti zdravije bez drastičnih promjena

3. Zamijenite dio ugljikohidrata povrćem

Kada radite sendviče, pokušajte umjesto kruha koristiti list zelene salate. Osim što ćete na ovaj način konzumirati više povrća, vaša linija će vam također biti zahvalna. Naravno, ne to ne znači da iz svoje prehrane trebate u potpunosti izbaciti ugljikohidrate.

4. Pripremite smoothie za doručak

Smoothie je idealan način kako da u jednom obroku pojedete više različitih vrsta voća, ali i povrća. Bobičasto voće, banana, špinat, avokado... kombinacije su mnogobrojne. Ako smoothie obogatite zdravim izvorom ugljikohidrata, kao što su zobene pahuljice, dobit ćete savršeno izbalansiran doručak koji će vas držati sitima do ručka.

5. Jedite voće i povrće kao grickalice

Jedan od lakših načina da uvrstite povrće u svoju prehranu je da ga ponekad konzumirate umjesto grickalica. Ako vam se jede nešto slatko, pokušajte pojesti bananu na koju možete namazati maslac od kikirikija, a kada gledate film umjesto čipsa možete pripremiti štapiće od svježeg povrća.

Iznenadit će vas koje povrće je najbolje za detoksikaciju!

6. Isprobajte zdrave slastice od voća

Postoji niz zanimljivih recepata u kojima možete koristiti voće. Muffini od jabuka, banana bread i razne voćne torte bez dodanog šećera samo su neki od njih.

7. Eksperimentirajte s receptima

Kada je u pitanju kuhanje, nemojte se držati samo poznatih recepata koje pripremate redovito, već isprobajte neke nove čiji su sastojci voće i povrće. Na ovaj način ćete otkriti sasvim nove kombinacije okusa koje će vam se sigurno svidjeti.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti