Za ovom zelenom algom svi su poludjeli

Za ovom zelenom algom svi su poludjeli

Za ovom zelenom algom svi su poludjeli
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 05.08.2019.
  • Broj pregleda: 299
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Ima dokaza da bi spirulina mogla pomoći i kod slabokrvnosti. Postoji više oblika anemije, no najuobičajenija je ona kod koje je snižen hemoglobin u crvenim krvnim stanicama.

Spirulina je specifične plavozelene boje te sadrži gotovo sve nutrijente koji su čovjeku potrebni, zbog čega se kvalitetom ističe čak i među supernamirnicama. Kao suplement najčešće je dostupna u prahu, a njena standardna dnevna doza iznosi od jednog do tri grama, premda se uzimaju i doze do deset grama. Popularna je kao suplement, a preporučuju je za zaista raznolik skup zdravstvenih problema - kod srčanih problema, dijabetesa i visokog kolesterola, za mršavljenje, ali i za ublažavanje depresije i ADHD-a...

Što je od toga znanost dokazala?

Nekoliko se istraživanja bavilo utjecajem spiruline na kolesterol i trigliceride, odnosno njenom sposobnošću snižavanja njihove razine. Problem je kod većine tih istraživanja što su provedena na premalom broju ljudi ili što nisu imala kontrolnu grupu koja je uzimala placebo. Ipak, jedno od njih, čiji su rezultati objavljeni u publikaciji Annals of Nutrition and Metabolism, potvrdilo je sposobnost spiruline da snižava razinu masnoća u krvi: 78 osoba u dobi između 60 i 87 godina tijekom 16 tjedana uzimalo je ili osam grama suplementa spiruline na dan ili placebo.

Kod onih koji su uzimali spirulinu zabilježeno je značajno smanjenje razina kolesterola. Druga studija obuhvatila je 52 osobe u dobi od 37 do 61 godine, a povezivalo ih je to što im je nedavno bio nađen visok kolesterol. Sudionici su uzimali po gram suplementa spiruline svaki dan tijekom 12 tjedana, a na početku i na kraju tog perioda analizirana im je krv koju su vadili natašte. Na kraju pokusa prosječne vrijednosti triglicerida, ukupnog kolesterola i potencijalno štetnog LDL kolesterola bile su snižene (triglicerida 16,3 posto, LDL kolesterola 10,1 posto). Vrijednost krvnog tlaka, tjelesna težina i indeks tjelesne mase nisu se promijenili.

Doza od jednog grama pokazala se neučinkovitom u spuštanju vrijednosti tlaka, no u drugom istraživanju u kojem je primijenjena doza od 4,5 grama spiruline na dan, tlak je snižen kod osoba s njegovim normalnim razinama. Taj se učinak pripisuje pojačanoj produkciji dušikovog oksida, molekule koja pomaže širenju i opuštanju krvnih žila. Spirulina je i popularno alternativno sredstvo za ublažavanje simptoma alergijskog rinitisa, upale gornjih dišnih puteva izazvane alergenima kao što su pelud, životinjska dlaka ili grinje. Ima dokaza da je spirulina učinkovita i na tom polju - studija provedena na 127 osoba s alergijskim rinitisom pokazala je da redovito uzimanje dva grama spiruline na dan dramatično smanjuje simptome poput curenja nosa, kihanja, začepljenja i svrbeža nosa.

Koji su učinci spiruline na virusne infekcije, provjerite ovdje.

Vezani članci:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Ojačajte imunitet i spriječite prehladu i gripu!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najčitanije zanimljivosti