Zagađenost zraka šteti mozgu

Zagađenost zraka šteti mozgu

Zagađenost zraka šteti mozgu
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 19.11.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Starije osobe, koje žive na području s visokom zagađenošću zraka, imaju mozak koji je čak 3 godine stariji prema kongnitivnim sposobnostima.

Kalifornijski znanstvenici su proveli istraživanje u kojemu je sudjelovalo 14793 muškaraca i žena iznad dobi od 50 godina. Ustanovili da starije osobe koje su se cijeli život izlagale zagađenom zraku znatno lošije rješavaju testove kognitivnih sposobnosti.

Iako su znanstvenici u obzir uzeli i ostale faktore kao što su dob, pušenje, način prehrane, tjelovježba te cjelokupno zdravlje, slabljenje kognitivnih fukcija su povezali samo sa zagađenošću zraka.

Voditeljica istraživanja prof. Jennifer Ailshire je izjavila kako "prirodna je pojava da se kognitivne sposobnosti staranjem smanjuju, ali kod osoba koje su izložene zagađenom zraku je to prisutno u puno većoj mjeri."

Zagađenost zraka se povezuje i s nastankom kardiovaskularnih bolesti, bolesti dišnog sustava, čak i s prijevremenom smrti, a ovo istraživanje pokazuje da oštećuje i funkcioniranje mozga, prenosi Telegraph.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti