Zašto je važno da ste što više u pokretu

Zašto je važno da ste što više u pokretu

Zašto je važno da ste što više u pokretu
  • Objavljeno: Petak, 24.01.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Svi smo to već puno puta čuli: što više sjedimo, to kraće živimo. Dva nova istraživanja otkrivaju detalje ovih tvrdnji.

U istraživanju, objavljenom u časopisu American Journal of Preventive Medicine, znanstvenici otkrivaju da žene koje sjede više od 11 sati dnevno imaju čak 12% veći rizik od prijevremene smrti.

U istraživanju je sudjelovalo 93000 žena, a rezultati su pokazali da one, koje sjede previše, imaju za 13% veći rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti, 27% veći rizik od nastanka bolesti srca i 15% veći rizik od nastanka raka.

Drugo istraživanje, u kojemu je sudjelovalo 194545 muškaraca i žena u dobi od 45 do 105 godina, otkriva da se što češćim stajanjem tijekom dana može značajno smanjiti rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti, bolesti srca, srčanog udara, raka dojke i debelog crijeva.

Provjerite koje rizike donosi sjedilački način života!

Manje od 4 sata sjedenja tijekom dana je povezano s 12% manjim rizikom od nastanka bilo svih vrsta kroničnih bolesti i 25% manjim rizikom od nastanka dijabetesa.

Znanstvenike je iznenadilo otkriće da bez obzira na to jeste li vitki ili ne, sjedenje će imati isti utjecaj na zdravlje. Savršeno bi bilo kada bi svakih sat vremena stajali 5 do 10 minuta. Svaka aktivnost je bolja od sjedenja, istezanje, trčanje na mjestu ili hodanje su lako izvedive za vrijeme radnog vremena.

Dugoročno sjedenje usporava metabolizam i smanjuje sposobnost tijela da mast koristi kao energiju, stoga je važno da iskoristite apsolutno svaku priliku za kretanje jer na taj način produljujete životni vijek.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti