Glukozamin i kondroitin za zdravija koljena

Glukozamin i kondroitin za zdravija koljena

Glukozamin i kondroitin za zdravija koljena
  • Objavljeno: Srijeda, 22.01.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Ako vaša koljena škljocaju dok se penjete, protežete ili radite najjednostavnije pokrete, ova dva suplementa vam mogu pomoći.

Godinama liječnici vode debatu oko dva najpopularnija suplementa za koljena - glukozamin i kondroitin sulfat. Smatra se da umanjuju bol i sprječavaju progresivno širenje artritisa.

Veliki broj istraživanja je došao do zbunjujućih rezultata, ali ovo dvogodišnje istraživanje, objavljeno u časopisu Annals of Rheumatic Diseases, otkriva da ova dva suplementa mogu smanjiti oštećenja hrskavice kod osoba koje pate od osteoartritisa.

Znanstvenici su proučavali 600 osoba koje su patile od osteoartritisa na području koljena. Jedna trećina sudionika je uzimala kondroitin i glukozamin i redovito su odlazili na preglede.

Rezultati su pokazali da je hrskavica znatno manje oštećena kod osoba, koje uzimaju suplemente, naročito ako su ih počeli uzimati u ranom stadiju osteoartritisa.

No, suplementi neće pomoći u svemu. Naime, nije bilo značajnijeg smanjenja boli bez obzira  na stadij osteoartritisa.

Znanstvenici ističu da preporučena doza i kvaliteta ovih suplemenata nije potpuno provjerena. Suplementi mogu usporiti napredak osteoartritisa na način da štite hrskavicu od daljnjih oštećenja.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti