Zašto je za muškarce važno da vježbaju redovito?

Zašto je za muškarce važno da vježbaju redovito?

Zašto je za muškarce važno da vježbaju redovito?
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 22.09.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Iz godine u godinu sve veći broj muškaraca srednje životne dobi pati od visokog krvnog tlaka. Normalno je da se starenjem razina krvnog tlaka postupno povećava, ali se na taj način povećava rizik i od nastanka niza zdravstvenih problema.

Rezultati istraživanja, koji su objavljeni u časopisu American College of Cardiology, otkrivaju da muškarci koji redovito vježbaju počinju povišenje krvnog tlaka osjećati značajno kasnije.

U istraživanju je sudjelovalo 14000 muškaraca, u dobi od 20 do 90 godina. Znanstvenici su njihovo zdravlje pratili u razdoblju od 36 godina. Podijelili su ih u skupine prema razini tjelesne aktivnosti: niska, umjerena i visoka.

Znanstvenici su ustanovili da muškarci koji su bili u skupini visoke tjelesne aktivnosti, imaju manji rizik od nastanka visokog krvnog tlaka, u odnosu na svoje vršnjake iz drugih skupina.

Također, fizički aktivni muškarci se počinju s povećanjem razine krvnog tlaka suočavati nešto kasnije, u odnosu na svoje vršnjake koji nisu fizički aktivni.

Fizički aktivni muškarci su imali niži postotak tjelesne masti u tijelu i nižu razinu kolesterola, a viši postotak mišićnog tkiva.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti