Zašto su simptomi gripe kod trudnica intenzivniji?

Zašto su simptomi gripe kod trudnica intenzivniji?

Zašto su simptomi gripe kod trudnica intenzivniji?
  • Objavljeno: Srijeda, 24.09.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Novo istraživanje američkih znanstvenika, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences, otkriva zbog čega trudnice osjećaju intenzivnije simptome gripe.

Trudnice imaju neobično jak odgovor imunološkog sustava na gripu. To može objasniti zašto trudnice osjećaju intenzivnije simptome.

Znanstvenici su se iznenadili rezultatima istraživanja jer su vjerovali da trudnoća oslabljuje imunološki sustav kako bi spriječila napadanje fetusa koji raste.

Tek sada razumijemo da jaka gripa tijekom trudnoće nije posljedica oslabljenog imuniteta, već jake upale u tijelu.

Znanstvenici su promatrali reakcije stanica koje su uzeli od 50 žena, od kojih je 21 trudna. Stanice su uzete iz uzoraka krvi prije i 7 dana nakon što su ih izložili virusu gripe. Kod trudnica su uzeli novi uzorak krvi 6 tjedana nakon poroda.

Stanice su bile izložene dvjema vrstama virusa gripe: H1N1, koji je uzrokovao pandemiju tijekom 2009. godine i virus sezonske gripe, poznat kao H3N2.

Znanstvenici su ustanovili da je imunološki sustav trudnica intenzivnije reagirao na virus. Dvije različite vrste bijelih stanica (leukociti i T stanice) su istovremeno reagirale na virus gripe. Te stanice su proizvodile više molekula koje pomažu u privlačenju ostalih stanica za obranu od virusa.

No, istraživanje nije pokazalo reagiraju li trudnice jednako i na ostale vrste virusa, zbog čega planiraju nastaviti istraživanje.

Znanstvenici savjetuju svim trudnicama da se na vrijeme cijepe protiv gripe. Tek 50% trudnica se cijepi protiv gripe, što je zabrinjavajuće jer gripa može ugroziti zdravlje bebe i majke.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti