Zašto je zadnja kockica čokolade najbolja?

Zašto je zadnja kockica čokolade najbolja?

Zašto je zadnja kockica čokolade najbolja?
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 13.02.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Sigurno vam se bar jednom dogodilo da dok radite ili jedete nešto što volite, tek na kraju tog iskustva shvatite koliko je to iskustvo zapravo dobro bilo. Znanstvenici to uspoređuju sa zadnjom kockicom čokolade.

Posljednja kockica čokolade je najboljeg okusa jer kada znamo da se nešto bliži kraju, više uživamo u tome.

Istraživanje sa Sveučilišta u Michiganu je pokazalo da tek na kraju pozitivnog iskustva shvatimo koliko je dobro ono zapravo bilo.

U ovom istraživanju volonteri su bili 52 studenata. Podijelili su ih u dvije skupine. Svaki student je morao pojesti 5 malih čokoladica različitog okusa i to različitim redoslijedom. Jednu skupinu su upozorili na čokoladu koja je bila zadnja u nizu, dok drugu skupinu nisu upozorili.

Svaki student, koji je bio upozoren da mu je to zadnja čokoladica, je baš tu zadnju ocijenio kao najbolju. Onima, koji nisu bili upozoreni, najbolja čokolada im je bila ona najboljeg okusa, nevezano na redoslijed kojim su ih jeli.

Rezultati istraživanja, objavljeni u časopisu Psychological Science, ukazuju na to da na kraju pozitivnog iskustva želimo izvući ono najbolje iz njega, kako bismo još uvijek u njemu uživali te nam se stoga čini da je kraj pozitivnog iskustva doista najbolji.

Psiholozi ekfekt zadnjega također uspoređuju sa zadnjim poljupcem prije odlaska na primjerice dugo putovanje. Taj zadnji poljubac je emotivniji i ljepši samo zato što znate da je zadnji.

Bilo kako bilo, probajte u prvoj kockici čokolade uživati podjednakim intenzitetom kao i u onoj zadnjoj jer, morate priznati, najbolje bi bilo kada nam ne bi trebao kraj kako bismo shvatili koliko je nešto uistinu dobro bilo.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti