Tai Chi kao rehabilitacija

Tai Chi kao rehabilitacija

Tai Chi kao rehabilitacija
  • Objavljeno: Nedjelja, 12.02.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Tai Chi je drevna kineska borilačka vještina, ali i tehnika meditacije. Tai Chi je odlična metoda za oslobađanje od stresa, ojačavanje imunološkog sustava i pravilno disanje. Koriste se spori i nježni pokreti te duboko disanje.

Stručni tim iz Oregona je proveo istraživanje u 4 grada te su ustanovili da treniranje Tai Chia 2 puta tjedno može poboljšati stabilnost i sposobnost hodanja kod osoba koje pate od Parkinsonove bolesti.

"Ovi rezultati su značajni jer upućuju da niska do umjerena tjelovježba može biti dodatan dio terapije kako vi se riješili ključni problemi nastali Parkinsonovom bolesti", Health Mail prenosi izjavu znanstvenika dr. Fuzhonga Lia.

Dr. Li je dodao kako "Tai Chi pomaže pacijentima u rehabilitaciji na način da olakšava simptome Parkinsonove bolesti, poboljšava mobilnost, fleksibilnost, ravnotežu te raspon kretanja."

Projekt je trajao 4 godine, nasumce su odabrali 195 pacijenata  te su ih podijelili u 3 skupine: oni koji su vježbali Tai Chi, treninge otpora i istezanje. Svi pacijenti su svoje treninge obavljali 2 puta tjedno po 60 minuta tijekom 24 tjedna.

Rezultati su pokazali da je grupa koja je vježbala Tai Chi pokazala bolji napredak od skupina koje su vježbale treninge otpora i istezanja. Pacijenti koji su vježbali Tai Chi su poboljšali ravnotežu i stabilnost hoda.

Gubitak sposobnosti za održavanje ravnoteže otežava funkciju i kvalitetu života u bolesnika s Parkinsonovom bolesti. Kako bolest napreduje, tako bolesnici gube stabilnost, imaju probleme s hodanjem i poteškoće s obavljanjem svakodnevnih aktivnosti.

Dr. Li je dodao kako "pokreti Tai Chia se mogu vrlo lako naučiti. To je pristupačna aktivnost koja ne zahtijeva opremu te se može obavljati bilo gdje. Tai Chi bi se svakako trebao uvrstiti kao dio rehabilitacije za osobe koje pate od Parkinsonove bolesti."

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti