Što je bolje jesti - samo bjelanjke ili cijelo jaje?

Što je bolje jesti - samo bjelanjke ili cijelo jaje?

Što je bolje jesti - samo bjelanjke ili cijelo jaje?
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 24.01.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Pazite na kalorije, vježbate redovito i uvijek bacate žutanjke kada jedete jaja? No, možda je vrijeme da o tome opet razmislite. Cijela jaja ne povećavaju rizik od nastanka srčanih bolesti. Zapravo, novo istraživanje je pokazalo da za vaše zdravlje može biti gore ako ih ne jedete.

Žutanjci, kao i ostali izvori zasićenih masti i kolesterola, su se našli pod velikim upitnikom u dvadesetom stoljeću kada je jedan znanstvenik hranio zečeve žutanjcima i otkrio da su njihove arterije postale začepljene. No, trebate znati da tijelo zečeva nije nimalo slično tijelu ljudi, a kolesterol ni nije dio njihove prehrane.

Provjerite što se događa s vašim tijelom ako svaki dan jedete jaja!

Nedugo nakon toga je drugi znanstvenik ustanovio da ljudi, koji ne unose masti životinjskog porijekla imaju veći rizik od nastanka srčanih bolesti, u odnosu na osobe, koje unose. Također, prosjek životne dobi je bio veći na geografskim područjima gdje su ljudi u većoj mjeri unosili masti životinjskog porijekla.

Srećom, rezultati istraživanja su postali nešto konkretniji i jasniji posljednjih nekoliko godina. Analizom velikog broja istraživanja su znanstvenici došli do zaključka da zasićene masti nisu povezane s povećanim rizikom od nastanka srčanog udara ili začepljenja arterija.

Vodeći uzročnik srčanih bolesti jest kronična upala u tijelu, koja je posljedica kronične razine stresa i konzumacije procesuiranih ulja i ugljikohidrata. Drugim riječima, eliminirajte kupnju napola pripremljene hrane.

Ako izbjegavate žutanjke, izbjegavate i brojne hranjive tvari. Žutanjci su odličan izvor vitamina A, koji je dobar za kožu, vitamina B, koji je potreban za energiju. Najvažnije od svega jest da žutanjci sadrže kolin, koji pospješuje zdravlje i funkcioniranje mozga i mišića, a također je neizostavan dio prehrane trudnica. Zasićene masti, koje pronalazimo u žutanjcima, su potrebne za proizvodnju hormona i apsorpciju vitamina i minerala.

Koji doručak je zdraviji – jaja ili palačinke?

Dok god pazite na ukupan unos kalorija, konzumacija cijelih jaja neće uzrokovati debljanje, bez obzira što žutanjci sadrže masti. Ipak, ako je vaš cilj skinuti suvišne kilograme i unos kalorija želite u što većoj mjeri smanjiti, češće jedite samo bjelanjke, ali povremeno pojedite i cijelo jaje.

Ako i dalje imate sumnji i niste sigurni jeste li napravili dobar izbor za vaše zdravlje i izgled, posavjetujte se s nutricionistom ili liječnikom.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti