Popravite raspoloženje iste sekunde!

Popravite raspoloženje iste sekunde!

Popravite raspoloženje iste sekunde!
  • Objavljeno: Četvrtak, 25.09.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Puno stvari nam može pomoći da se oslobodimo od stresa i popravimo raspoloženje, ali veliki broj njih zahtijeva izdvajanje veće količine vremena, što ponekad nije moguće.

Prema novom istraživanju, objavljenom u časopisu Health Psychology, otkriva da čim popravite svoje držanje, bilo da stojite ili sjedite, vaše raspoloženje postaje bolje.

U istraživanju su sudjelovale 74 osobe. Znanstvenici su ih nasumce podijelili u 2 skupine. Jedna skupina je trebala sjediti pogrbljeno, a druga uspravno u razdoblju od 30 minuta. Svaki sudionik je trebao obaviti neke zadatke. Znanstvenici su potom bilježili njihovo raspoloženje, samopouzdanje, razinu krvnog tlaka i broj otkucaja srca.

Rezultati su pokazali da sudionici, koji su tijekom obavljanja zadatka, trebali sjediti uspravno, imali niži krvni tlak, manje otkucaja srca, bolje raspoloženje i više samopouzdanja.

Uspravno držanje ne uklanja napetost samo s područja ramena i leđa, već čitavog tijela. Uspravnim držanjem se povećava razina koncentracije jer je tijelo bolje opskrbljeno kisikom.

Znanstvenici ističu da idući put, kada ćete se osjećati tjeskobno, odmah popravite svoje držanje jer će vaše raspoloženje istog trenutka biti bolje, imat ćete više samopouzdanja i entuzijazma.

Uspravno držanje može biti jedna od strategija da se naviknete na stres, ali i da vaše tijelo postaje otpornije na stresne situacije s kojima se susreće u sjedećem položaju - za stolom, u autu i slično.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti