Zašto tinejdžeri ne žele imati spolne odnose?

Zašto tinejdžeri ne žele imati spolne odnose?

Zašto tinejdžeri ne žele imati spolne odnose?
  • Objavljeno: Petak, 30.12.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Većina roditelja nikada nije vodila razgovor o seksu sa svojom djecom. Neki smatraju da je prerano, prekasno, neugodno ili ne žele potaknuti dijete da o tome razmišlja.

Provedeno je istraživanje u kojem su sudjelovali šesnaestogodišnjaci koji nisu stupili u spolne odnose. Znanstvenici su htjeli saznati što tinejdžeri misle o seksu i zašto se još nisu upustili u seksualne odnose. Važno je napomenuti da je polovica njih ipak sudjelovala u ostalim oblicima seksualnog ponašanja, uključujući strastveno ljubljenje, dodirivanje tuđeg spolovila, davanje ili primanje oralnog seksa.

Istražite česta pitanja o spolno prenosivim bolestima!

Emocije

Znanstvenici su upitali tinejdžere kako se osjećaju s obzirom na to da još nisu stupili u seksualne odnose i ponudili im popis raznih emocija. Četiri od pet tinejdžera odgovorilo je pozitivnim emocijama u koje se ubrajaju sreća i ponos. Djevojke su bile pozitivnije u odgovorima.

Razlozi

Zatim su naveli moguće razloge zašto ne prakticiraju seks, a najpopularniji odgovor je bio: „Ponosna/ponosan sam što ne prakticiram seks i zaista to mislim“. Djevojke su uglavnom odgovarale da nisu spremne na seks, a dječaci su rekli da njihove partnerice nisu spremne.

Tinejdžeri su se izjasnili i da nisu pronašli pravu osobu s kojom bi to učinili ili da žele vezu nakon toga. Također je često spominjan strah od trudnoće, spolno prenosivih bolesti ili sram.

Tinejdžeri su najrjeđe navodili ove razloge:

  • strah od roditeljskog neodobravanja
  • strah od lošeg ugleda
  • to je protiv mojih kulturoloških uvjerenja
  • to je protiv mojih religijskih uvjerenja
  • ne želim seks prije braka.

Moramo se zapitati kako te poruke djeluju na mlade i djeluju li uopće. Iz ovog možemo zaključiti da tinejdžeri samostalno odlučuju o sebi vlastitim vrijednostima.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti