Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Zašto tinejdžeri ne žele imati spolne odnose?

Zašto tinejdžeri ne žele imati spolne odnose?

Zašto tinejdžeri ne žele imati spolne odnose?
  • Objavljeno: Petak, 30.12.2016.
  • Broj pregleda: 365
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Većina roditelja nikada nije vodila razgovor o seksu sa svojom djecom. Neki smatraju da je prerano, prekasno, neugodno ili ne žele potaknuti dijete da o tome razmišlja.

Provedeno je istraživanje u kojem su sudjelovali šesnaestogodišnjaci koji nisu stupili u spolne odnose. Znanstvenici su htjeli saznati što tinejdžeri misle o seksu i zašto se još nisu upustili u seksualne odnose. Važno je napomenuti da je polovica njih ipak sudjelovala u ostalim oblicima seksualnog ponašanja, uključujući strastveno ljubljenje, dodirivanje tuđeg spolovila, davanje ili primanje oralnog seksa.

Istražite česta pitanja o spolno prenosivim bolestima!

Emocije

Znanstvenici su upitali tinejdžere kako se osjećaju s obzirom na to da još nisu stupili u seksualne odnose i ponudili im popis raznih emocija. Četiri od pet tinejdžera odgovorilo je pozitivnim emocijama u koje se ubrajaju sreća i ponos. Djevojke su bile pozitivnije u odgovorima.

Razlozi

Zatim su naveli moguće razloge zašto ne prakticiraju seks, a najpopularniji odgovor je bio: „Ponosna/ponosan sam što ne prakticiram seks i zaista to mislim“. Djevojke su uglavnom odgovarale da nisu spremne na seks, a dječaci su rekli da njihove partnerice nisu spremne.

Tinejdžeri su se izjasnili i da nisu pronašli pravu osobu s kojom bi to učinili ili da žele vezu nakon toga. Također je često spominjan strah od trudnoće, spolno prenosivih bolesti ili sram.

Tinejdžeri su najrjeđe navodili ove razloge:

  • strah od roditeljskog neodobravanja
  • strah od lošeg ugleda
  • to je protiv mojih kulturoloških uvjerenja
  • to je protiv mojih religijskih uvjerenja
  • ne želim seks prije braka.

Moramo se zapitati kako te poruke djeluju na mlade i djeluju li uopće. Iz ovog možemo zaključiti da tinejdžeri samostalno odlučuju o sebi vlastitim vrijednostima.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Ljubavna slagalica horoskopskih znakova

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti