Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Zašto ne želimo izaći iz odnosa u kojima smo zlostavljani?

Zašto ne želimo izaći iz odnosa u kojima smo zlostavljani?

Zašto ne želimo izaći iz odnosa u kojima smo zlostavljani?
  • Objavljeno: Četvrtak, 29.12.2016.
  • Broj pregleda: 437
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Nakon nesigurnosti, zlostavljanja ili zanemarivanja u djetinjstvu, možemo podnijeti i razviti veću toleranciju na verbalno i emocionalno zlostavljanje u budućnosti. No, postoje i drugi faktori koji tvore visoku toleranciju na ovaj način zlostavljanja, čak i kada shvatimo da smo žrtva.

Odgovor se krije u teoriji uma. To se odnosi na skup pretpostavki, vjerovanja i predviđanja o ponašanju drugih ljudi. Koliko su točne teorije uma ovisi o nizu faktora, uključujući i ponašanje kojemu smo izložene u djetinjstvu i kasnije u odnosima s prijateljima. Ako smo bili izloženi neprimjerenom ponašaju, takvo ponašanje prihvaćamo kao normalno što nas u budućnosti navodi na krivi put.

Saznajte što je to emocionalno zlostavljanje!

Verbalni zlostavljači su vrlo nelogični u vlastitom ponašanju. Ostatku svijeta se mogu prikazivati kao šarmantne i pitome osobe, a iza zatvorenih vrata se pretvaraju u monstrume. Mogu iz neutralnog raspoloženja za čas eksplodirati i kriviti partnera za svoje nasilno ponašanje.

Budući da je njihovo ponašanje toliko nelogično, možemo napraviti pogrešna predviđanja o nasilnoj osobi. Naš um neće ažurirati teoriju na temelju ponašanja. Često mislimo da će se takvo ponašanje prekinuti i da će se osoba promijeniti.

U takvim trenucima otkrivamo racionalna objašnjenja za ponašanje nasilnog partnera koji je inače sladak i ljubazan. Dakle, vraćamo se zlostavljaču očekujući od njega da se ponaša drugačije.

Verbalni nasilnici vrijeđaju druge ljude kada su ljuti, kritiziraju i optužuju. U ovoj vrsti odnosa, najbolja stvar koju možete učiniti je naučiti lekciju. Da biste se zaštitili, boravite daleko od zlostavljača i pripazite na rane znakove zlostavljanja.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Ljubavna slagalica horoskopskih znakova

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti