Zašto ne želimo izaći iz odnosa u kojima smo zlostavljani?

Zašto ne želimo izaći iz odnosa u kojima smo zlostavljani?

Zašto ne želimo izaći iz odnosa u kojima smo zlostavljani?
  • Objavljeno: Četvrtak, 29.12.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Nakon nesigurnosti, zlostavljanja ili zanemarivanja u djetinjstvu, možemo podnijeti i razviti veću toleranciju na verbalno i emocionalno zlostavljanje u budućnosti. No, postoje i drugi faktori koji tvore visoku toleranciju na ovaj način zlostavljanja, čak i kada shvatimo da smo žrtva.

Odgovor se krije u teoriji uma. To se odnosi na skup pretpostavki, vjerovanja i predviđanja o ponašanju drugih ljudi. Koliko su točne teorije uma ovisi o nizu faktora, uključujući i ponašanje kojemu smo izložene u djetinjstvu i kasnije u odnosima s prijateljima. Ako smo bili izloženi neprimjerenom ponašaju, takvo ponašanje prihvaćamo kao normalno što nas u budućnosti navodi na krivi put.

Saznajte što je to emocionalno zlostavljanje!

Verbalni zlostavljači su vrlo nelogični u vlastitom ponašanju. Ostatku svijeta se mogu prikazivati kao šarmantne i pitome osobe, a iza zatvorenih vrata se pretvaraju u monstrume. Mogu iz neutralnog raspoloženja za čas eksplodirati i kriviti partnera za svoje nasilno ponašanje.

Budući da je njihovo ponašanje toliko nelogično, možemo napraviti pogrešna predviđanja o nasilnoj osobi. Naš um neće ažurirati teoriju na temelju ponašanja. Često mislimo da će se takvo ponašanje prekinuti i da će se osoba promijeniti.

U takvim trenucima otkrivamo racionalna objašnjenja za ponašanje nasilnog partnera koji je inače sladak i ljubazan. Dakle, vraćamo se zlostavljaču očekujući od njega da se ponaša drugačije.

Verbalni nasilnici vrijeđaju druge ljude kada su ljuti, kritiziraju i optužuju. U ovoj vrsti odnosa, najbolja stvar koju možete učiniti je naučiti lekciju. Da biste se zaštitili, boravite daleko od zlostavljača i pripazite na rane znakove zlostavljanja.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti